Babiččina sekaná

Sekaná. Zdálo by se, že je to obyčejné, jednoduché jídlo. Z vybraných surovin ve správném poměru z ní ovšem můžete vykouzlit pokrm de luxe, po kterém se ve vaší kuchyni jen zapráší! U sekané ale platí pravidlo ,všeho s mírou‘ víc než kdekoli jinde. Solte a kořeňte proto přiměřeně!

Vydání: 2007/10
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
3.876405
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení: cca 60 minut

Ingredience

    • ¾ kg mletého masa (půl na půl hovězí a vepřové)
    • 2 větší cibule
    • 2 vajíčka
    • 2–3 stroužky česneku
    • 2 lžičky vegety
    • 1 lžička soli
    • 1,5–2 lžičky sušené majoránky nebo hrst čerstvých bylinek: majoránky, oregana a petrželky
    • 6 hrstí strouhanky
    • mléko (pouze pokud nebude sekaná držet pohromadě)
    • 14 plátků anglické slaniny

Příprava jídla

1. Připravte si mísu velkou tak, aby se do ní nejen vešly všechny ingredience, ale aby se vám v ní maso i dobře hnětlo. Maso rozprostřete na dno nádoby a přidejte nejprve pokrájenou cibuli. Chce to opravdu drobné kostičky – velké kusy cibule sice neovlivní chuť sekané, ale vypadávají ze syrové směsi a zbytečně narušují
její strukturu.

2. K masu a cibuli přihoďte česnek. Můžete jej propasírovat strojkem, utřít nožem nebo jemně nakrájet. Pak přidejte jedno vejce a jeden žloutek; zbylý bílek si nechte v hrnku stranou. (Na závěr jím potřete hotové šišky sekané – budou tak lépe držet pohromadě.) Pak přisypte vegetu a sůl. Směs můžete částečně promíchat.

3. Do sekané patří i koření, především majoránka. Se sušenou nemusíte nijak šetřit, přidejte jednu až dvě lžičky. Pokud chcete, aby vaše sekaná opravdu voněla a měla výraznější chuť, použijte čerstvé bylinky – ideální je opět majoránka nebo oregano či petrželka. Ihned utržené je nasekejte ostrým nožem
a přidejte ke směsi.

4. Na závěr přijde strouhanka. Nebojte se odměřování hrstmi – je to nejjednodušší a přitom poměrně přesné. Nejlepší je domácí strouhanka. Budete mít jistotu, že v ní není přidaná mouka nebo jiné příměsi. Strouhankou maso rovnoměrně zasypte a nechte odpočinout. Mezitím si připravte pekáček, případně předehřejte troubu na 180 °C.

5. Maso a veškeré přidané ingredience hněťte rukama. Důkladně a dlouho. Je to ten nejlepší způsob, jak všechno dokonale spojit a vytvořit kompaktní hmotu. Dbejte hlavně na to, aby se strouhanka,
bylinky a především sůl a vegeta dostaly do všech částí masa. Směs nejprve pasírujte mezi prsty, pak ji začněte spojovat do velké šišky.

6. Spojení veškerých ingrediencí spolehlivě obstará strouhanka a vajíčka. Máte-li přesto pocit, že směs nedrží pohromadě tak, jak má, přidejte trochu strouhanky, případně vajíčka. Pokud ani to nepomůže, přilijte trochu mléka a znovu důkladně hněťte. Mléko by mělo mít stejnou teplotu jako masová směs.

JAK ZABALIT SEKANOU DO SLANINY?

Sekaná zabalená do slaniny skvěle vypadá, je mnohem křupavější a voňavnější, ale hlavně má pevnější kůrčičku. Plátky slaniny dejte do pekáčku tak, aby jejich konce přesahovaly okraj nádoby a na dně nádoby se překrývaly nebo spojovaly. Pokládejte plátky hustě proti sobě nebo s menšími mezerami.

Zabalení sekané je poslední a také nejzábavnější část receptu – a z vaší ,obyčejné sekačky‘ udělá královnu stolu! Než jednotlivé šišky zabalíte, nezapomeňte je potřít bílkem; vrchní krusta pak bude dokonalá a maso se nebude rozpadat. Podlijte asi centimetrem vody a pečte zhruba hodinu při 180 stupních.

Jiný recept na sekanou naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

 

Související

Svačina na zimní výlet

Přidat komentář