Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Creme brulée

Jestli existuje nějaký dezert, pro který se vyplatí stát se kozlíkem Šikulou, je to tenhle
Vydání: 2004/10
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
25 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení: 30 -35 minut Chlazení: několik hodin (nebo i přes noc)
Dort Francouzská

Ingredience

    • 420 ml smetany ke šlehání
    • 100 ml plnotučného mléka
    • 1 vanilkový lusk
    • 5 žloutků z velkých vajec
    • 50 g moučkového cukru  + trochu na poprášení

Příprava jídla

1. Předehřejte troubu na 180 °C; horkovzdušnou na 160 °C; plynovou na stupeň 4. Čtyři formičky o objemu 180 ml vložte do aspoň 8 cm hlubokého pekáče, abyste je mohli v troubě snadno překrýt plechem. Do středně velkého hrnce nalijte mléko se šlehačkou. Přidejte vyškrabanou vanilkovou dřeň i lusk a krém odstavte.

2. Žloutky a cukr vložte do mísy a ručním mixérem je minutu šlehejte, až zesvětlají a nabydou. Hrnec s krémem postavte nad střední plamen, a jakmile uvidíte první bublinky na okrajích, sejměte směs z plotny.

3. Za stálého míchání drátěnou metlou nalijte horký krém na ušlehané žloutky. Nad velkou mísu nebo džbán (z něj se líp nalévá) dejte jemný cedník či síto a horkou směs jím prolijte. Vanilková semínka, která v něm uvíznou, sítem nakonec protlačte. Lžící sesbírejte z povrchu směsi všechnu světlou pěnu (bude to několik lžic) a vyhoďte ji. Směs promíchejte.

4. Do pekáče napusťte horkou vodu z kohoutku; měla by sahat asi 1,5 cm pod okraj formiček. Ty pak až po okraj naplňte hrokým krémem – poslední trošku je šikovnější doplnit lžící.

5. Vložte pekáč do trouby a překryjte ho pečicím plechem tak, aby úplně zakrýval formičky, ale ne celý pekáč – na jedné straně nechte prostor, aby vzduch mohl cirkulovat. Pečte 30–35 minut, dokud směs trochu neztuhne. Pro kontrolu vyjměte plech: hotový krém se uprostřed trochu třese.

6. Formičky vyjměte z pekáče (vezměte si na to rukavice) a jen na několik minut je postavte na drátěnou podložku, aby ochladly. Následně je uložte do chladničky, kde vychladnou úplně – můžete je tam nechat i přes noc, aniž byste ohrozili strukturu krému.

7. Před podáváním otřete okraje formiček, na každou nasypte půl lžičky cukru; stejnou lžičkou ho poté rozetřete po krému, aby vznikla jednolitá vrstva. Navlhčete ji trochou vody (nejlíp to jde rozprašovačem na květiny), aby se cukr začal rozpouštět. Poté ho zkaramelizujte speciální nebo kutilskou horkovzdušnou pistolí tak, že jí nad dezertem kroužíte, dokud nevznikne tuhá cukrová krusta. Pak už můžete podávat!

4 profesionÁlnÍ tipy:

1.
Vanilkový lusk podélně rozřízněte a vyškrabejte dřeň.
2. Lžící rozetřete cukr po povrchu krému.
3. Skvělý tip: zastříkněte vodou z rozprašovače.
4.  Tak vzniká Ožehlý krém. Pistolku prodává La Vecchia Bottega, 1060 Kč.


Další recept na cremé brulée naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.
Nahlásit chybu v receptu
reklama

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.10/04, str.69
Obrazek uzivatele
Pokud nemáte pistolku na opalování, stačí rozpálit v troubě grill (tzn. jen horní ohřev) a misky zasipané cukrem pod něj na chvíli vložit. Opatrně si je hlídejte, protože karamel se může rychle začít pálit..
Obrazek uzivatele
I já jsem několikrát zkoušela bez pistolky a jde to, sice to není až tak úplně krásně hnědoučké, jako na obrázku, ale i tak to chutná:)
Obrazek uzivatele
Kuchyňskou "letlampu" či pistoli nemusíte shánět v drahé la Vecchia Bottega, v Makru ji máte za polovic. Cca 600 CZK.
Obrazek uzivatele
Je to úžasná lahůdka! Pro zkaramelizování povrchu jsem sice použila gril, ale dezertu to vůbec neubralo na půvabu. Při podávání doplňuji sladký krém pikantnějším ovocem - například rybízem. Posledně jsem k doplnění vytvořila malinovou "omáčku" (svařené maliny s cukrem a citronovou šťávou) - byl to úspěch! :)
Obrazek uzivatele
Creme brulée miluju, jinak já koupil pistoli tady http://www.bavimevarit.cz/stolovani/kuchenprofi-set-na-creme-brulee i s miskami.

Přidat komentář