Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Patatas bravas s rajčaty a chilli
brambory
ZDROJ: Unsplash.com
sdílet:

Patatas bravas s rajčaty a chilli

4.3/5 Počet hodnocení: 6
Do hodiny Velmi snadné 10–12 (v menu)

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2614 kcal
Bílkoviny 59 g
Sacharidy 348 g
Tuky 95 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Patatas bravas (v překladu zhruba divoké brambory) jsou bramborové kostky v pikantní rajčatové omáčce, které patří ke stálicím španělských tapas.

Suroviny

Na omáčku
olivový olej 3 PL
malá, nasekaná
nasekané
rajče 230 g
konzervovaná, sekaná
rajčatová passata - pyré 1 PL
chilli sušené špetka
pořádná špetka, mletého
cukr špetka
petrželka
zelená, sekaná, (nejlépe hladkolistá)
sůl
Na brambory
olivový olej 2 PL
sůl
pepř

Postup

1

Co můžete udělat den dopředu
Olej na omáčku zahřejte na pánvi, vsypte cibuli a 5 minut opékejte, aby změkla. Vsypte česnek, vlijte rajčata, rajčatové pyré, vsypte mletou papriku a chilli, cukr a osolte. Míchejte a přiveďte k varu. Zvolna vařte 10 minut, aby vznikla kaše. Dejte stranou až na 24 hodin.
 

2

Před podáváním
Zahřejte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Brambory vydrhněte, je-li třeba, oloupejte, nakrájejte na menší kostky a osušte kuchyňským papírem. Vsypte je do pekáče, zakapejte olejem, osolte a opepřete. Pečte 40–50 minut dozlatova a dokřupava.
 

3

Upečené brambory vsypte do servírovacích nádob a přelijte prohřátou divokou omáčkou. Posypte petrželkou. Podávejte s párátky.

Komentáře

06.02.2017 22:28

Mýlíte se... Pravá, originální Salsa brava se nedělá z rajčat.
Pokud ten Váš recept berete jako variaci, budiž. :-)

Autentická a tradiční salsa brava, není pikantní omáčka dělaná z rajčat, nebo kečupu, ale stojí na základě !crema velouté".

(Velouté (z francouzského výrazu velour, což znamená samet) je omáčka z máslové jíšky, která je rozředěná vývarem. Je to jedna ze základních omáček, převzatá z francouzské kuchyně.)
Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Velout%C3%A9

Omáčka má být pikantní, ale ne tak, aby se ti kroutil jazyk.
To záleží na Tvém gustu a podle toho si do omáčky přidat kayenský pepř, nebo naopak ubrat pálivé papriky.

Suroviny a recept
1/2 cibule
1/2 polévkové lžíce červené papriky
1 polévkové lžíce pálivé papriky
2 polévkové lžíce hladké mouky
500 ml kuřecího vývaru
Asi 4 polévkové lžíce olivového oleje
sůl

Na drobno nasekej cibuli, do široké pánve dej olivový olej, přidej cibuli a nech restovat na pomalém ohni.

Ještě než cibulka začne zlátnout, přidej do ní oba druhy paprik a zamíchej.

Ihned po promíchání vlož mouku a restuj, jednu, až dvě minuty, dokud se všechno hezky nespojí s olejem.

Pak za stálého míchání přilévej vývar, dokud nevynikne velouté, konzistence asi jako bešamel a vař a míchej asi deset minut, aby paprika s moukou ztratily syrovou chuť.

Nakonec po dovaření hotovou omáčku rozmixuj a propasíruj přes sítko, aby byl chuťový dojem perfektní.

Hotová salsa brava se dá vychladit.

Hezký den! :-)

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč