Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Krůta se švestkovo-kaštanovou nádivkou

Sušené švestky jsou v nádivce velmi ozvláštňujícím, nečekaným prvkem.

Vydání: 2006/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Do hodiny
Pečení 2–4 hodiny
PT4H
Pečení 4:00
Francouzská

Ingredience

    • asi 250 g drobů z krůty nebo kuřecí drůbky (srdíčka, jatýrka, žaludky)
    • trocha slunečnicového oleje
    • 3 malé cibulky
    • ½ l mléka
    • 5 vajec
    • ½ kg sušených švestek krátce povařených a podélně rozpůlených
    • ¼ kg kaštanů, vařených, loupaných, nahrubo nasekaných
    • 1 lžíce sušeného oregana
    • stroužky z 1 hlavičky česneku, nakrájené na větší kousky
    • 50 ml armagnacu (vinná pálenka) nebo koňaku
    • toustový chléb bez kůrek na zahuštění nádivky
    •  sůl a pepř na dochucení
    • 1 krůta (o hmotnosti 3–4 kg)

Příprava jídla

1. Očištěné drůbky jemně pokrájejte nebo pomelte a na oleji osmahněte s cibulkou do zlatohněda (používáte-li žaludky, napřed je povařte doměkka). Do mléka dejte vejce, švestky, kaštany, oregano, kousky česneku, armagnac a směs drůbků. Postupně přidávejte kousky toustového chleba tak, abyste získali hustou kaši.

2.  Nádivku rukama propracujte, osolte a opepřete. Kousíček náplně si osmažte na pánvi a ochutnejte, abyste věděli, zda je vše v pořádku. Pokud ano, naplňte krůtu a otvor zašijte.

3.  Troubu předehřejte na 175, horkovzdušnou na 155 stupňů. Krůtu potřete olejem, osolte a pečte dvě až čtyři hodiny – obvykle se počítá hodina pečení na kilo váhy. V závěru můžete přepnout na gril, potřít krůtu vypečenou šťávou a prudčeji ožehnout, aby byla zlatohnědá.

Tip
Agen, město, odkud pochází autor receptu, je proslulé vynikajícími švestkami a také způsobem jejich sušení. Seženete je ve Fruits de France.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Sýr s pršutem a řeřichou

Rybí polévka

Terinka z vepřového masa

Krémová polévka z pečených kaštanů

Smažený kapr v kefírovém těstíčku s mandlemi

Losos v listovém těstě

Šunka nasladko

Vánoční bramborový salát

Gratinované brambory Dauphinoise

Šťouchané brambory s rozmarýnem

Kapusta s lískovými oříšky

Přidat komentář