Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Pro zkušené 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 19727 kcal
Bílkoviny 905 g
Sacharidy 377 g
Tuky 1593 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Wellington je britská specialita spojená tradicí s hovězím masem. Sváteční kabátek z těsta s podšívkou z nádivky ale svědčí i krůtě.

Suroviny

bez kůže
olej 2 PL
+ na vymazání
mouka
na podsypání
vejce 1 ks
sůl
pepř
Na nádivku
najemno
350 g
odřezky z krůty (z prsou)
vepřová bez střívka
vejce 2 ks
sušené, nasekané
neslazené
strouhanka 100 g
z čerstvého pečiva
Na omáčku
na plátky
med 1 PL
vinný ocet červený 1 PL
vývar kuřecí 300 ml
+ na vymazání
sůl
pepř

Postup

1

Upravte krůtí prsa. Silnější část (od zad) okrájejte, abyste získali válcovitější tvar. Odřezky by měly vystačit na 350 g potřebných do nádivky. Okrojená prsa pak svažte kuchyňským provázkem tak, aby mezi smyčkami byla 2 cm mezera. (Účelem je získat zhruba kruhový průřez.)

 

2

Zahřejte 2–3 lžíce oleje ve velké pánvi nebo v pekáčku. Omotaná prsa osolte a opepřete a opečte ze všech stran do zlatohněda. Pak vyjměte z pánve a nechte vychladnout. Maso teď můžete zmrazit, aby ještě lépe drželo tvar, až sundáte provázek.
 

3

Připravte nádivku: cibuli opečte na másle doměkka. Pak rendlík stáhněte z plamene a nechte vychladnout. Odřezky z krůty pokrájejte a pak je dohladka semelte v robotu. Přidejte klobásky a ještě 30–40 vteřin zpracovávejte v robotu, aby se vše smísilo. Osolte a opepřete a přidejte vejce. Můžete opět asi minutu mixovat, aby směs trochu zhoustla.
 

4

Nádivku přendejte do velké mísy, vmíchejte cibuli a ostatní přísady, které do ní patří. Chcete-li, ještě dochuťte. Nádivku můžete dát chladit, zatímco budete připravovat slaninu a těsto.

 

5

Plátky slaniny rozválejte dotenka a do délky. Nejlépe vám to půjde po 3–5 plátcích mezi dvěma kusy plastové fólie. Pracujte válečkem, jako byste váleli těsto. Pak nadzvedněte vrchní fólii a plátky vyjměte a položte na plech. Opakujte se všemi plátky. Chlaďte, dokud nepřijde jejich chvíle.
 

6

Na lehce pomoučeném válu rozválejte listové těsto na obdélník zhruba 45 x 35 cm. Na něj příčně naklaďte plátky slaniny tak, aby se lehce překrývaly, a nesahaly k okraji těsta blíže než na 3–4 cm. Spotřebujete na to asi ¾ plátků.
 

7

Nádivku promíchejte, pokud jste ji mezitím chladili. Pak jí většinu natřete na slaninu, pár vrchovatých lžic si dejte stranou. Sejměte provázek z masa a maso položte podélně neokrájenou stranou dolů na plát s nádivkou. Na prostředek masa teď můžete nanést odloženou nádivku. Postupně zvedněte vždycky 4–5 plátků najednou a přiložte je k masu. Pokračujte, aby byly zvednuté všechny a z obou stran. Zbývající plátky teď můžete podélně naskládat na nádivku na prostředku masa.
 

8

Jednu dlouhou stranu těsta zvedněte a přeložte přes maso. 3–4cm okraje druhé strany potřete prošlehaným vejcem, zvedněte, přeložte přes maso, přitlačte k těstu pod ním a uzavřete. Obě strany potřete rozšlehaným vejcem a uzavřete tak, aby všechna náplň byla schovaná uvnitř. Přeneste tak, aby spoj byl dole, na plech lehce vymazaný olejem nebo vyložený pečicím papírem. Dejte chladit.

 

9

Až budete připraveni péct: troubu zahřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 170 °C a pečte asi hodinu a čtvrt nebo hodinu a pětadvacet minut (maximálně). Po 45 minutách potřete wellington prošlehaným vejcem, aby mělo těsto lepší barvu. Aby bylo ještě zlatavější, potřete ho znovu před posledními 15–20 minutami pečení. Až vyndáte „závin“ z trouby, nechte ho asi 15–20 minut odpočívat, než ho opatrně pomocí dvou velkých obraceček přenesete na prkénko.

 

10

Zatímco se wellington peče, můžete vařit omáčku: v pánvi rozpusťte oříšek másla, až zpění, přidejte šalotku nebo cibuli a na středním až vysokém plameni ji opečte dozlatova. Pak přidejte med a nechte ho pár minut bublat a karamelizovat. Pak vlijte vinný ocet a víno. Přiveďte k varu a nechte zredukovat na polovinu. Přidejte vodu nebo vývar a znovu přiveďte k mírnému varu. Mouku zpracujte s 25 g másla. Po částech zašlehejte do omáčky. Omáčku přiveďte k varu a pak ji pár minut nechte táhnout. Přeceďte a dochuťte. Podávejte s wellingtonem nakrájeným na plátky, bramborovými oříšky a s růžičkovou kapustou dušenou na másle.

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč