Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kávové rizoto

Krémová hebkost klasického rizota nebo prvotřídně připravené mléčné rýže ztratí díky kávě (a alkoholu) pel nevinnosti… V tomto případě to není vůbec žádná škoda!
Vydání: 2007/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
Vaření: 18–20 minut
P

Ingredience

    • 1 lžíce instantní kávy
    • šťáva a kůra z ½ pomeranče
    • 1½ hrnku rizotové rýže
    • 500 ml plno- nebo polotučného mléka
    • špetka mleté vanilky
    • ½ hrnku krupicového cukru
    • 2 lžíce másla
    • 200 ml 12% smetany nebo kondenzovaného mléka
    • 3 lžíce rumu nebo pomerančového likéru

Příprava jídla

1. Kávu svařte s pomerančovou šťávou a 125 ml vody. Jakmile přejde varem, stáhněte z ohně a vsypte rýži, aby nasákla; asi pět minut. Vraťte hrnec na oheň, zalijte mlékem a přidejte vanilku. Na mírném plameni povařte, aby rýže byla měkká, ale stále pevná na skus (asi 18 až 20 minut).

2. Sejměte z ohně, vmíchejte cukr, pomerančovou kůru, máslo, smetanu a alkohol. Zlehka promíchejte a ihned podávejte.


Triky
Mléko se tak snadno nepřipálí, když hrnec před vařením vytřete trochou másla.
Rýže musí být ,rizotová‘, tedy kulatozrnná. Krásně nabobtná a bude vláčně krémová.



Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Ach, káva! 34 receptů, které vás nakopnou

26 kávových dezertů, které vás nabijí energií!

Přidat komentář