Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pomerančová marmeláda

Pomerančová zavařenina se uplatní i v pikantních omáčkách k drůbeži i na lososa, v dýňové polévce, promíchaná se zavařenými brusinkami ke svíčkové...

Vydání: 2008/1
Autor:
Hodnocení:
15 (hlasů)
Počet porcí: asi 4 sklenice
Doba přípravy: Do 30 minut
Máčení: přes noc
PT2H30M
Vaření 2:30
Zavařenina Britská

Ingredience

    • 8 velkých pomerančů
    • 2,2 kg krupicového cukru

Příprava jídla

Pomeranče důkladně omyjte v teplé vodě, pokud nemáte chemicky neošetřené. Pak je rozpulte a vymačkejte šťávu. Vymačkané plody nakrájejte na tenké proužky; semínka uchovejte, dodávají zavařenině chuť a sílu. Zavažte je do kousku bílého plátna nebo gázy. Všechnu šťávu, pokrájené pomeranče a svázaná jadérka zalijte 2,5 litry převařené vody a nechte přes noc máčet v porcelánové nebo skleněné nádobě.

Druhý den vařte ovoce v silnostěnném kastrolu na mírném plameni doměkka, asi dvě hodiny. Přisypte cukr a vařte ještě dvacet až třicet minut. Pak trochu kápněte na vychlazený talířek (než se pustíte do přípravy zavařeniny, vložte jej do chladničky); pokud směs hned zrosolovatí, máte hotovo. Je lepší vařit déle bez cukru a po jeho přidání už jen krátkou dobu – to aby cukr nekaramelizoval a zavařenina nehnědla.

Zavařeninu vlijte do sterilizovaných sklenic, zavíčkujte a uchovejte v chladu. Podávejte s lívanečky, palačinkami nebo na opečených toustech, tence potřených máslem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Slaninový džem

Komentáře

Obrazek uzivatele
Dobrý den, chci se zeptat, to se vaří i se slupkou?
Obrazek uzivatele
Ano, právě ta se krájí na tenké proužky a způsobuje onu finální nahořklost. Doporučujeme proto pořádně pomeranče omýt, a to i pokud používáte bio plody.
Obrazek uzivatele
A osm pomerančů je na gramáž asi kolik? 2kg? Díky.
Obrazek uzivatele
Bude to přibližně 2 - 2,5 kg.
Obrazek uzivatele
Dobrý den.
Zkusil jsem, nevyšlo. Nevím zda je nutno použít určitý druh pomerančů, ale běžně koupeny v obchodě zůstaly tekuté i po šesti hodinách varu celkem. Vážily 2,3 kg a jsou opravdu hodně hořké i bez semínek, přestože v syrovém stavu jsou sladké. Nakonec jsem přidal pektogel, snad to trochu zhoustne.

Přidat komentář