Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bramborový salát s jarní cibulkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 39
Do 30 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3448 kcal
Bílkoviny 26 g
Sacharidy 211 g
Tuky 268 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lehký a elegantní. Alternativa bramborového salátu se svěží jarní cibulkou. 

Suroviny

očištěné
jarní cibulka 2 ks
najemno nakrájená
sůl
pepř
majonéza 250 ml
pažitka 2 PL
nasekaná, lze nahradit natí jarní cibulky, nasekanou
Na zálivku vinaigrette
olivový olej 6 PL
vinný ocet bílý 2 PL
hořčice dijonská 1 PL
sůl
pepř

Postup

1

Jděte na brambory
Dají se vařit dvěma způsoby. První je běžný – brambory dejte do hrnce, zalijte vodou, vařte doměkka (10 až 15 minut), pak je proceďte a nakrájejte na stejně velké kousky. Anebo brambory naklaďte na pařák a vařte v páře kolem 20 minut – dokud nejsou měkké. Tenhle postup sice trvá déle, ale brambory lépe udrží tvar a konzistenci.

2

Přidejte cibulku
Vložte brambory do velké salátové mísy a přidejte najemno nakrájenou jarní cibulku.

3

Majonéza korunuje dílo
Přidejte majonézu i nať jarní cibulky a mírně promíchejte. Osolte a opepřete podle chuti a chlaďte asi půl hodiny. Poté salát ozdobte natí jarní cibulky nebo pažitkou a hned podávejte.

Majonéza
Čím lepší majonéza, tím lepší salát. Udělat domácí není přitom žádný velký kumšt. Používejte ovšem vejce, o kterých jste si jisti, že jsou naprosto čerstvá.

  • V misce jemně našlehejte 4 žloutky. Mírně osolte. Za stálého míchání přilévejte pomaličku 350 ml olivového oleje. Pokud používáte mixér, přilévejte olej tenkým proudem, šleháte-li metlou, dávkujte ho jen po malých kapkách – zvlášť ze začátku, jinak se majonéza nesmísí. V obou případech ho přidávejte tak dlouho, dokud nevznikne hustá směs. Potom za stálého mixování pomalu přimíchejte šťávu z jednoho citronu. Nakonec podle chuti osolte a opepřete.
     
  • Pokud se vám náhodou majonéza srazí, přidejte lžíci horké vody a dobře šlehejte, nebo začněte znovu s čerstvými žloutky a olejem a pomalu přidávejte sraženou majonézu, dokud směs nezhoustne.

Do uzavíratelné skleničky dejte olej, ocet, citronovou šťávu, hořčici, sůl a pepř. Všechno pečlivě protřepejte. Dokud jsou brambory ještě teplé, polijte je zálivkou a důkladně je promíchejte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/12

Komentáře

09.03.2008 18:08
My tomu odedávna říkáme šťouchané brambory.
31.08.2007 08:23
Recept se nachází v č.12/04, str.30
16.04.2007 21:06
Salát je opravdu výborný,je vlahý a lahodný.
22.05.2006 17:26
Nevím, čím to, ale tenhle salát se mi moc nepovedl. Byl moc kyselý, rozhodně ne taková lahůdka, jak bylo popsáno v časopise
28.06.2007 11:22
no každý má iné chute...
02.03.2006 16:02
je uzasny.:)

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč