Chlupaté knedlíky

Tradiční české jídlo a příloha v jednom je lahodným zastavením na cestě mezi bramborovými knedlíky a slovenskými haluškami. V některých kuchařských knihách se skrývají pod opisy a pseudonymy, jako by se za svůj název měly stydět. K tomu ale není jediný důvod!

Vydání: 2008/2
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
4.5
28 (hlasů)
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do hodiny
Vaření: 15 minut
Vaření 0:30

Ingredience

    • 750 g brambor
    • 1 vejce
    • cca 250 g hladké nebo hrubé mouky (viz něco navíc)
    • sůl
    • 1 středně velká cibule, oloupaná
    • 1 sáček kysaného zelí

     

    K podávání (nemusí být)

     

    • 1 středně velká cibule, oloupaná
    • sádlo k osmažení cibule
    • slanina, nejlépe anglická, podle chuti

Příprava jídla

1. Brambory oloupejte a pak nastrouhejte najemno na struhadle nebo s pomocí robotu. Můžete je také strouhat přímo do cedníku nad mísu či dřez, aby tekutina, která se z nich uvolňuje, průběžně odkapávala.

2. Ze strouhaných brambor na cedníku důkladně vymačkejte většinu tekutiny; tu nebudete potřebovat. Brambory vložte do mísy, osolte, roz­klepněte k nim vejce a promíchejte. Pak do hmoty postupně zapracujte tolik mouky, aby vzniklo tuhé těsto, o něco hustší než na bramboráky.



3. Šištičky opatrně sázejte namočenými lžícemi do hrnce s mírně probublávající osolenou vodou. Knedlíčky pak budou jeden jako druhý. Pokud nejste tak nároční na tvar, vystačíte si s jednou lžící nebo jen s mokrou rukou; buďte ale opatrní. Teprve až budou všechny knedlíčky plavat, zvyšte pod hrncem plamen.

4. Během vaření odšťouchněte knedlíčky vařečkou ode dna. Vařte je doměkka, zhruba deset až patnáct minut – záleží mimo jiné na jejich velikosti. Měkké knedlíčky cedníkem vyberte, nechte odkapat a pak vložte do pekáčku.



5. V pekáčku knedlíčky rychle zasypte odkapaným, ale ne vyždímaným kysaným zelím i nakrájenou cibulí (nebo její částí) a promíchejte. Díky tomu se knedlíčky nezbarví domodra a zůstanou krásně žluté. Pekáč můžete ještě vložit do předehřáté trouby a všechno jemně prohřát.

6. Jako samostatné jídlo podávejte chlupaté knedlíky s nasekanou cibulkou opečenou na sádle, případně ještě s vyškvařenými kostičkami slaniny, nejlépe anglické. Jsou výborné také jako příloha k pečenému masu. Pak už se ale obejdou bez doprovodu slaniny a stačí jich méně.

Něco navíc
Druh mouky volte podle toho, jaké knedlíky vám chutnají. Když sáhnete po hladké mouce, budou tužší a hutnější; jen tak se nerozvaří. Knedlíky z hrubé mouky bývají nadýchanější a měkčí, mívají ale větší sklon k rozváření.

Tipy
Brambory - Na všechny druhy bramborových knedlíků, bramborové placky i bramboráky jsou ideální brambory varného typu BC a C.
Najisto - Chcete-li mít jistotu, že samotné vaření proběhne k vaší spokojenosti, uvařte nejprve jeden kousek na zkoušku. Pokud bude rozvařený, zapracujte do těsta další mouku. Jestliže bude knedlík na váš vkus příliš tvrdý, přidejte do těsta trochu másla.
Hromadně - Pokud máte dojem, že byste nestihli sázet knedlíčky přímo do hrnce dost rychle – aby byly jednotlivé kousky stejnoměrně uvařené –, tvarujte je a skládejte s menšími rozestupy na větší prkénko nebo na menší vál. Až budou všechny připravené, přesuňte je opatrně do hrnce s mírně vroucí osolenou vodou.
Bělení - Brambory můžete pro jistotu strouhat do studené vody se lžící octa, aby se zpomalilo hnědnutí. Potom ale budou vyžadovat zvláštní zacházení – vodu z nich musíte velmi důkladně vymačkat a pak je polít trochou horkého mléka

 

Nahlásit chybu v receptu

Přidat komentář