Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Linecký koláč

Je tak dobrý, že je skoro hřích dát si jen jeden kousek. Jen si to představte: křehké a křupavé těsto, ořechy, rybíz... Linecký koláč je prostě nesmrtelný!

Vydání: 2008/2
Autor:
Hodnocení:
13 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 4-5
Doba přípravy: Do hodiny
Chlazení: 1 hodina
PT40M
Pečení 0:40
Koláč Středoevropská

Ingredience

    • 175 g hladké mouky
    • 150 g moučkového cukru
    • 3 žloutky, prošlehané + 1 žloutek na potření těsta
    • 100 g mletých pražených lískových oříšků
    • nastrouhaná kůra z 1 omytého citronu
    • 1 lžička skořice
    • ½ lžičky mletého hřebíčku
    • špetka soli
    • 150 g studeného másla
    • 300 g džemu z červeného rybízu
    • 120 g plátků mandlí

Příprava jídla

Mouku smíchejte s cukrem a důkladně našlehanými žloutky, postupně přidávejte oříšky, citronovou kůru, skořici, hřebíček a špetku soli. Nakonec do těsta rychle zapracujte i chladné máslo nakrájené na kousky.

Vytvarujte bochánek a dejte ho na hodinu odpočívat do ledničky. Pak oddělte zhruba čtvrtinu a tu vraťte do ledničky. Ze zbytku vyválejte plát silný půl centimetru. Přeneste jej do hranaté či kulaté formy (o průměru 23 centimetrů) a zlehka jej vmáčkněte, zejména u okraje. Přečnívající těsto odkrojte a dno na mnoha místech propíchejte vidličkou. Jedině tak se na něm nebudou tvořit bubliny. Těsto potřete džemem. Zbylé těsto rovněž vyválejte, rádýlkem ho pokrájejte na proužky a ty klaďte ve tvaru písmene X jeden přes druhý.

Potřete žloutkem a okraj koláče ještě posypte mandlovými lupínky. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 40 minut.

NĚCO NAVÍC: Linecký koláč má mnoho variant. Nejčastěji se liší v tom, zda se do těsta přidávají mleté ořechy, nebo mandle. Ty navíc můžou být loupané i neloupané. Naše varianta je lišácká: ořechy uvnitř a mandle nahoře. A chuť? Posuďte sami!

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Dezerty z kavárny

Rumová bábovka s čokoládou

Sachr dort

Božský štrúdl

Zasněžený dort

Komentáře

Obrazek uzivatele
Tak opět špatně! Koláč se nedá krájet, drobí se, porce nedrží pohromadě a na talířku pak máte nechutnou směs marmelády a rozdrobeného těsta. Škoda použitých ingrediencí! Podotýkám, že se striktně držím receptury.
Obrazek uzivatele
Zdravím, chtěla bych se zastat lineckého koláče podle tohoto receptu. K jeho vyzkoušení mě v podstatě vyhecoval můj kolega Markus z Lince, když tvrdil, že linecký koláč je odporně suchá záležitost nevalné chuti, použil doslova výrazu "staubig" (neznamenalo to, že se po koláči jen zapráší:-)) Když jsem objevila Táninu recenzi, trochu jsem se zalekla, protože jsem před Markusem hýřila sebevědomím, ale o to větší nakonec bylo mé odhodlání předvést mu, jak se tradiční moučník dá upéct v Čechách. Musím přiznat, že při pečení a vaření obecně se receptu nedržím nijak dogmaticky, takže tady jsem použila do těsta navíc jeden bílek, místo pražených oříšků nepražené mandle a místo rybízové marmelády višňovou, kterou jsem navíc "vylepšila" trochou mletého zázvoru. Mouky dávám vždycky míň, aby těsto nebylo suché. Těsto jsem vyválela malým válečkem přímo ve formě vymazané máslem a vyložené pečicím papírem. Nevím, do jaké míry se na výsledku odrazilo použití kvalitních surovin (domácí vajíčka, bio mandle, kvalitní marmeláda s vysokým podílem ovoce), ale koláč byl vážně vynikající, šťavnatý, navíc úžasně vypadá, s krájením také žádný problém, jenom podle mě trochu moc sladký, takže příště dám rozhodně míň cukru. Měla jsem s ním v práci opravdu úspěch, i Markus uznal, že, že "pravý" linecký koláč nemůže tomuto konkurovat:-) Po sachr dortu ze stejného čísla se tak linecký koláč stane další mojí sázkou na jistotu.

Přidat komentář