Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Rumová bábovka s čokoládou

Obyčejná bábovka, říkáte si možná. Jenže tahle je plná tvarohu, voní po rumu a čokoládě a zmizí dřív, než se otočíte. A navíc: bude nadýchaná a vláčná i druhý a třetí den. Vynikající je jen tak, s čajem či kávou nebo přelitá zakysanou smetanou.

Vydání: 2008/2
Autor:
Hodnocení:
31 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 8-10
Doba přípravy: Do 20 minut
PT45M
Pečení 0:45
Koláč Česká

Ingredience

    • 250 g polotučného tvarohu
    • 200 g másla + na vymazání formy
    • 200 g krupicového cukru
    • 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
    • 150 g hladké mouky
    • 150 g polohrubé mouky
    • 1 sáček vanilinového cukru
    • 1 sáček prášku do pečiva
    • 2–3 lžíce rumu
    • špetka soli
    • hrubá mouka na vysypání formy

    Na čokoládovou polevu:

    • 100 g bílé čokolády (nám se osvědčila od firmy Schogetten)
    • 33 g hery (čokoláda a tuk by měly být v poměru 3:1)

     

Příprava jídla

Ve větší míse důkladně spojte tvaroh, máslo a cukr a ke hmotě postupně přidávejte žloutky. Bílky nechte stranou. V jiné míse promíchejte oba druhy mouky, vanilinový cukr a prášek do pečiva. Vzniklou směs postupně přidávejte k tvarohové a dobře spojte; přilijte rum. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh a ten pak opatrně přidejte k tvarohovému těstu.

Formu na bábovku důkladně vymažte máslem, vysypte moukou a dejte do ní těsto. Troubu předehřejte na 150 stupňů a pečte zhruba tři čtvrtě hodiny.

Vychladlou bábovku přelijte polevou: ve vodní lázni rozpusťte tuk, přihoďte čokoládu a za stálého míchání ji rozehřejte. Přidejte 2–3 lžíce vroucí vody, aby měla poleva hustotu kondenzovaného mléka. Bude stékat, přitom nebude řídká.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Neděle v tradičním duchu

Neděle v tradičním duchu

Tvarohová bábovka s levandulí

Dezerty z kavárny

20x dokonalá bábovka

Linecký koláč

Sachr dort

Božský štrúdl

Zasněžený dort

Komentáře

Obrazek uzivatele
Upekla jsem bábovku téměř podle receptu, jen jsem ubrala trochu másla a místo něj přidala trochu mléka a další 3 lžíce rumu, doplnila rozinkami. Byla vynikající, a protože mi ji načali ještě teplou, skončila bez polevy, ale i tak byla skvělá, voňavá a vláčná, přidaný rum ji ještě více provoněl. Vřele doporučuji a díky za výborný recept.
Obrazek uzivatele
poleva podla receptu sa vobec nepodarila, po pridani vody sa zrazila, nabuduce dam iba 20g hery a 100g cokolady... inak babovka skvela
Obrazek uzivatele
Ať se snažím, jak se snažím, nikde jsem v tom receptu nenašla, že by se tam dávala čokoláda nebo kakao. Jsem opravdu tak slepá nebo se tam opravdu nedává? A hera do polevy? To raději máslo, ne?
Obrazek uzivatele
Cokolada je predsa v poleve! A poleva je urcite lepsia aj krajsia a herou, nie s maslom....
Obrazek uzivatele
Take jsem navic pridala rozinky nalozene v rumu a dostalo se to na dalsi uroven. Masla na polevu jsem dala take mene. Jinak je vlacna a chutna.
Obrazek uzivatele
Já jsem zaimprovizovala a místo rumu zkusila dát amareto (mandlový likér) - cca 3 víčka. Celou buchtu to nádherně provonělo a je výtečná. Polevu jsem ani nedělala. Není třeba, mizí i tak :-)
Obrazek uzivatele
Před chvílí jsem vyndala bábovku z trouby a zdá se, že se "zdrcla". Jak je to možné? Postupovala jsem přesně podle receptu, jen másla jsem podle rady dala o něco méně.
Obrazek uzivatele
Milá Lucko, doporučujeme držet se receptu. Roli hraje hodně faktorů. Je možné, že jste bábovku vyklepla z formy dřív, než stihla trochu vychladnout.

Přidat komentář