Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Svíčková ze zvěřiny

Božská omáčka, božské maso 

Vydání: 2008/2
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
PT1H
Pečení 1:00
Maso Česká

Ingredience

    • 1,2 kg srnčího nebo daňčího masa na pečeni
    • olej na smažení
    • 150 g anglické slaniny
    • 1 větší cibule
    • 1–2 lžíce přírodního krupicového cukru a 1–2 lžíce octa
    • 1 velká mrkev
    • 1 pastinák nebo velká petržel a ¼ celeru
    • zavařené brusinky do omáčky a k podávání
    • nové koření, celý pepř, tymián, sůl a pepř na dochucení
    • mouka k zahuštění omáčky
    • asi 200 ml sladké a/nebo zakysané smetany
    • houskové knedlíky a citron k podávání

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Maso ponechte vcelku a ze všech stran ho osmahněte na oleji ve velkém kastrolu. Vyjměte, vsypte pokrájenou slaninu a cibuli a asi pět minut opékejte, aby zezlátly. Poprašte lžící cukru a nechte chvíli karamelizovat, zakápněte octem a nechte odpařit. Vsypte pokrájenou nebo nahrubo nastrouhanou zeleninu, lžíci brusinek a promíchejte. Vložte zpátky maso, přidejte koření, zlehka osolte a přikryté vložte do trouby. Pečte asi hodinu; občas zkontrolujte, nepotřebuje-li podlít.

2 Když je maso měkké, vyjměte je. Šťávu nechte na sporáku odpařit, zaprašte trochou hladké mouky, zasmahněte, zalijte smetanou a krátce povařte. Vyndejte bobkový list i celá koření a omáčku rozmixujte nebo propasírujte dohladka. Ochutnejte a případně dolaďte. Maso nakrájejte na plátky a podávejte přelité omáčkou, s knedlíky, brusinkami a citronem.

Houskový knedlík podle Milana Peška

Těsto zadělávejte dlouho – mělo by být hladké, nelepivé a zároveň hodně měkké. Hustota se upraví ještě při kynutí...
 
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Lovecká sezona. 28 zvěřinových receptů

reklama

Přidat komentář