Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Chilli con carne

Hutné, dobré, nesmrtelné. Když chilli con carne nabídnete s mexickými tacos, budou se všem dělat boule až za ušima. Tak dobrou chuť!

Vydání: 2008/3
Autor:
Hodnocení:
53 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do 20 minut
PT30M
Vaření 0:30
Maso Mexická

Ingredience

    • 1 lžíce olivového oleje
    • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
    • 1 čerstvá červená paprika, zbavená semínek a nasekaná nadrobno
    • 1 čerstvá chilli paprička, nasekaná nadrobno (semínka můžete odstranit, pokud chcete jídlo pálivější, přidejte je); nebo sušené chilli papričky (pokud vaříte pro děti, chilli zcela vynechte)
    • 1 stroužek česneku, prolisovaný
    • 1 lžička sušené sladké papriky
    • 1 lžíce drceného kmínu
    • 500 g mletého hovězího masa
    • 300 ml vývaru (nebo 300 ml vody a 1 kostka bujonu)
    • 400 g konzervovaných rajčat, nasekaných
    • ½ lžíce sušené majoránky
    • 2 čtverečky co nejkvalitnější hořké čokolády
    • sůl a pepř
    • 2 lžičky rajčatového protlaku
    • 400 g sterilovaných červených fazolí

    K podávání

    • 2 rajčata, nakrájená
    • 2 lžíce nasekané pažitky, koriandru nebo jarní cibulky
    • tacos podle chuti

Příprava jídla

VIDEO KROK ZA KROKEM

Naučte se chilli con carne se zkušeným šéfkuchařem. Je to hračka!

1 Olej rozpalte na středním plameni, vhoďte cibuli a za pravidelného míchání ji asi pět minut opékejte. Měla by změknout a zesklovatět. Pak přisypte papriku, chilli, česnek, sušenou papriku a kmín. Smažte dalších pět minut, pak ztlumte plamen, přidejte do pánve mleté maso a důkladně ho osmahněte. Postupně by se mělo rozpadat z větších hrudek na úplně malé kousky. Dbejte na to, aby se opeklo všechno a ze všech stran.

2 Kostku bujonu rozpusťte ve 300 ml horké vody a vývar přelijte do pánve. Přidejte konzervovaná rajčata a přisypte majoránku, čokoládu, sůl a pepř. Důkladně zamíchejte, přidejte rajčatový protlak a znovu promíchejte. Přiveďte k varu, pak stáhněte plamen na minimum a nechte všechno dvacet minut probublávat. Občas zamíchejte. Nakonec přisypte slité a okapané fazole. Znovu přiveďte k varu a ještě krátce povařte. Jestli se vám zdá omáčka příliš hustá, přilijte trochu vody. Podle potřeby dokořeňte solí a pepřem. Ozdobte rajčaty, pažitkou a servírujte s tacos.

Mexické fazole s mletým masem

Plnění, balení a pojídání tortill milujeme. Není to sice zrovna elegantní způsob stolování, protože náplň z tortill...

ZÁSOBY DO MRAZÁKU

Nechte zchladnout, pak chilli přendejte do plastového boxu, uzavřete a dejte do mrazáku. Vydrží tam až měsíc. Až budete mít na chilli con carne chuť, nechte ho rozmrazit v ledničce – přes noc, nebo jej vyndejte ráno před odchodem do práce. Večer jídlo rovnoměrně prohřejte v pánvi (asi deset minut na středním plameni). 

Brambory s texaským chilli

Pečenou bramboru můžete podávat hned na třikrát: se salátkem jako předkrm, posypanou sýrem jako přílohu i se lžící...
 
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

50 nejlepších receptů s mletým masem

Libanonská pizza

Rajčatová polévka s kuřetem

Cuketové lasagne

Plněné listové košíčky

Komentáře

Obrazek uzivatele
Výborné :-)
Obrazek uzivatele
Zabudli ste napisat do receptu aj chilli. Bez toho by to nebolo chilli con carne :)
Obrazek uzivatele
Ve skutečnosti nezapomněli, jednalo se o recept z článku Děti v kuchyni, takže tam chilli nebylo, ale přidala jsem ho, aby si mohli pochutnat i dospělí ;-)!
Obrazek uzivatele
Ta zelená ozdoba hotové porce by měl být koriandr, ne?
Obrazek uzivatele
Ne, ta zelená ozdoba je jarní cibulka, ale koriandr jídlo pozvedne ještě výše. Jednalo se ovšem o recept původně pro děti a ne všechny koriandr jedí...
Obrazek uzivatele
Super Chilli
Obrazek uzivatele
Jen opakujete recept z 2005/11.

Přidat komentář