Linecké koláčky

Nejhezčí vánoční květiny
Vydání: 2004/12
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
3.9
Počet porcí: cca 50 koláčků
Doba přípravy: Do hodiny
Pečení: 10 minut Odpočinutí těsta: několik hodin

Ingredience

    • 500 g hladké mouky
    • 250 g másla (pokojové teploty)
    • 120 g moučkového cukru
    • 1 vejce
    • 1 sáček vanilinového cukru (nebo cukr s pravou vanilkou)
    • nastrouhanou kůru z jednoho citronu
    • zavařeninu na slepování
    • další moučkový cukr na posypání (nemusí být)

Příprava jídla

V míse utřete máslo s prosátým moučkovým cukrem (prosátím ho zbavíte případných hrudek) a vejcem. Na tuto směs prosijte mouku (krásně ji tím provzdušníte) a přidejte vanilinový cukr a citronovou kůru. Zpracujte tužší těsto a nechte ho odpočinout v chladu několik hodin, případně přes noc. Před válením nechte těsto trochu změknout. Na pomoučeném válu pak vyválejte tenký plát (asi 2 mm silný) a tvořítky vypichujte libovolné tvary. Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Vykrájené cukroví klaďte na plech a pečte 5–10 minut dozlatova. Doba pečení závisí na typu mouky – pozor, aby se okraje cukroví nepřipálily. Koláčky slepujte ‚lineckou‘ zavařeninou, případně posypte moučkovým cukrem. 

Profi tipy Silvie Sulanské
✶ U lineckého těsta platí jednoduchá řada 1–2–3, která znamená 1 díl cukru, 2 díly másla, 3 díly mouky. Stačí se držet tohoto poměru; konkrétní množství surovin už záleží jenom na vás.

✶ Máslo (o jiném tuku u tohoto lahůdkového cukroví ani neuvažujte) se líp zpracuje v těsto, když má pokojovou teplotu. Proč? Nebude pak tvořit tukové hrudky, které by mohly při pečení zlobit.

✶ Použijete-li místo celých vajec jen žloutky, máte postaráno o větší křehkost a krásnou barvu těsta.

✶ Základní trik je otáčení plechů při pečení (předkem dozadu). Žádná trouba nepeče stejnoměrně a u drobných tvarů je rozdíl v barvě a propečenosti velmi výrazný.

Přidat komentář