Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Sněhové kuličky

Vábivá radost

Vydání: 2004/12
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Počet porcí: cca 40 kuliček
Doba přípravy: Více než hodinu
Odpočinutí testa: 30 minut
P
Cukroví Česká

Ingredience

    • 200 g sněhových pusinek
    • 20 g jemně nasekaných pistáciových  oříšků
    • 20 g jemně nasekaných mandlí
    • 20 g nastrouhané pomerančové kůry
    • 20 g nasekaných sušených třešní
    • 250 g kvalitní mléčné nebo hořké čokolády (např. Valrhona)

    Na polevu:

    • 100 g té nejkvalitnější čokolády, jakou si můžete dovolit

     

Příprava jídla

Pusinky rozdrťte na drobečky (třeba válečkem); v žádném případě ho nemelte v robotu najemno, hmota by pak neměla ten správný ‚skus‘. Drobky vsypte do mísy, přidejte ostatní přísady kromě čokolády a promíchejte, aby se vše rovnoměrně promísilo. Čokoládu rozpusťte v misce postavené nad hrnec s horkou vodou nebo v mikrovlnné troubě, přilijte ji ke sněhové hmotě a tu propracujte tak, aby se všechno spojilo. Chvíli nechte směs v chladu odpočinout a pak už tvarujte kuličky. Nemusíte se snažit o perfektní tvar, vždyť ruční práce – dnes tak ceněná – se vyznačuje právě milou nedokonalostí. Potom rozpusťte čokoládu na polevu a kuličky v ní obalujte. Dá se to zvládnout pomocí dvou vidliček, jimiž každou kuličku uchopíte a ponoříte ji do polevy, nebo ji můžete vložit do papírového košíčku a v něm přelít čokoládou.

Profi Tipy Tomáše Dražského , šáfkuchaře hotelu Four Seasons
✶ Kombinace pistácií a sušených třešní je přesně to, co kuličkám dodá říz i pěknou barvu.

✶ Sušené třešně koupíte u většiny prodejců oříšků nebo ve specializovaných prodejnách s kořením a čaji. Dobře si je ale prohlédněte, protože se místo nich často prodávají jen obarvené rozinky korintky. Přírodní sušená třešeň je středně růžová; příliš divoká barva je tedy podezřelá.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.12/04, str.45
Obrazek uzivatele
Zajímalo by mě, jak dloluho dopředu se dají dělat, jak dlouho vydrží. Nikdo nezkoušel? Vypadají podle receptu báječně, tak mě zajímá, jaká je skutečost.

Přidat komentář