Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Hovězí po burgundsku

Způsobů, jak připravit hovězí po burgundsku, existuje tolik jako třeba stylů zdobení vánočního stromečku. Všechny ale mají jedno společné: maso se dusí v lázni ze 750 ml dobrého červeného. Radíme mít po ruce rovnou dvě láhve, nejlépe stejné značky – jednu pod maso, druhou k jídlu.

Vydání: 2004/12
Autor:
Hodnocení:
87 (hlasů)
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Více než hodinu
PT2H
Vaření 2:00
Francouzská

Ingredience

    • 100 g slaniny, nakrájené na kostičky
    • 2 stroužky česneku, nakrájené na jemné plátky
    • 1 mrkev, nakrájenou na kostičky + stejně velký kousek celeru, také na kostičky
    • 1 velkou cibuli, nakrájenou nadrobno
    • 3 lžíce stolního oleje
    • 3 lžíce mouky
    • 1,5 kg hovězího zadního, nakrájeného na kostky
    • sůl a pepř
    • 1 bobkový list a snítku tymiánu (svázané nití)
    • 750 ml červeného vína
    • 3 lžíce olivového oleje
    • 16 malých cibulek stejné velikosti, nejlépe šalotek
    • 250 g drobných žampionů
    • petržel na ozdobu

Příprava jídla

1. Ve velkém (nejlépe litinovém) kastrolu osmažte nasucho slaninu s mrkví, celerem a nakrájenou velkou cibulí. Pokud je slanina libovější, přidejte kousek másla a opékejte, dokud není zelenina měkká. Ke konci přidejte i česnek.

2. Mezitím si připravte maso: mouku promíchejte s pepřem a obalte v ní kousky masa. Jakmile je zelenina měkká, vyjměte ji (nejlíp to jde děrovanou naběračkou). V hrnci rozpalte stolní olej a maso na něm opečte ze všech stran.

3. Maso zalijte vínem, do hrnce vraťte zeleninovou směs se slaninou, přidejte bylinky a sůl. Vařte poloodkryté na velmi mírném plameni alespoň dvě hodiny.

4. Zatímco se hovězí vaří, oloupejte cibulky a žampiony omyjte, osušte, ale neloupejte. Vložte na plech, zastříkněte olivovým olejem, promíchejte lžící tak, aby všechno bylo zhruba stejně pokryto olejem, a 30–40 minut pečte v troubě nastavené na 180 °C (u horkovzdušné na 160 °C). Na posledních asi dvacet minut vaření přidejte k hovězímu opečené houby s cibulí.

5. Pokud se vám zdá omáčka řídká, můžete ji zlehka zaprášit moukou, která zbyla po obalování masa. Podávejte s bílým chlebem, ozdobené petrželkou.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Hovězí loupaná plec v mrkvi

Komentáře

Obrazek uzivatele
neuvěřitelné, fantastické. doporučuji vyzkoušet.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.12/04, str.61
Obrazek uzivatele
Je to vážně výtečná záležitost... šťavnaté masíčko, jemná omáčka, s chlebem i s bramborovými nočky vynikající... Použila jsem asi moc "kyselé" víno, takže jsem lehoučce dosladila třtinovým cukrem...
Obrazek uzivatele
Prosím, mohl by mi někdo poradit, jaká se k tomu nejlépe hodí příloha? Chci toto jídlo vařit k obědu na Nový rok a jen s chlebem bych u rodiny neuspěla.
Obrazek uzivatele
Ja bych se primlouvala za pravou bramborovou kasi:-)
Obrazek uzivatele
Idealni je bramborovo celerove pyré...cca 2/3 br+1/3 cel, sul, maslo, event zjemnit mlekem
Obrazek uzivatele
Teda přátelé...doporučuji všem. Právě jsem to uvařil..dvě hodiny jsem kolem hrnce slidil jako mlsny pes...a vyplatilo se!! Je to opravdu lahodny pokrm plny spousty chutí!!
Obrazek uzivatele
dobré to bylo. příště zkusim místo bílého chleba tu brkaši .)
Obrazek uzivatele
Opravdu to byla chutovka. Jeste ted se mi sbihaji sliny.Mozna priste zvolime houskovy knedlik. Nocky se moc nepovedly.:-)
Obrazek uzivatele
Doporucuji bagetu, my jsme meli "pravou" francouzskou z pekarstvi Paul v obch. centru Flora. Knedliky si k tomu neumim predstavit.

Přidat komentář