
Hovězí po burgundsku
Způsobů, jak připravit hovězí po burgundsku, existuje tolik jako třeba stylů zdobení vánočního stromečku. Všechny ale mají jedno společné: maso se dusí v lázni ze 750 ml dobrého červeného. Radíme mít po ruce rovnou dvě láhve, nejlépe stejné značky – jednu pod maso, druhou k jídlu.
Vydání: 2004/12
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 6
Ingredience
- 100 g slaniny, nakrájené na kostičky
- 2 stroužky česneku, nakrájené na jemné plátky
- 1 mrkev, nakrájenou na kostičky + stejně velký kousek celeru, také na kostičky
- 1 velkou cibuli, nakrájenou nadrobno
- 3 lžíce stolního oleje
- 3 lžíce mouky
- 1,5 kg hovězího zadního, nakrájeného na kostky
- sůl a pepř
- 1 bobkový list a snítku tymiánu (svázané nití)
- 750 ml červeného vína
- 3 lžíce olivového oleje
- 16 malých cibulek stejné velikosti, nejlépe šalotek
- 250 g drobných žampionů
- petržel na ozdobu
Příprava jídla
1. Ve velkém (nejlépe litinovém) kastrolu osmažte nasucho slaninu s mrkví, celerem a nakrájenou velkou cibulí. Pokud je slanina libovější, přidejte kousek másla a opékejte, dokud není zelenina měkká. Ke konci přidejte i česnek.
2. Mezitím si připravte maso: mouku promíchejte s pepřem a obalte v ní kousky masa. Jakmile je zelenina měkká, vyjměte ji (nejlíp to jde děrovanou naběračkou). V hrnci rozpalte stolní olej a maso na něm opečte ze všech stran.
3. Maso zalijte vínem, do hrnce vraťte zeleninovou směs se slaninou, přidejte bylinky a sůl. Vařte poloodkryté na velmi mírném plameni alespoň dvě hodiny.
4. Zatímco se hovězí vaří, oloupejte cibulky a žampiony omyjte, osušte, ale neloupejte. Vložte na plech, zastříkněte olivovým olejem, promíchejte lžící tak, aby všechno bylo zhruba stejně pokryto olejem, a 30–40 minut pečte v troubě nastavené na 180 °C (u horkovzdušné na 160 °C). Na posledních asi dvacet minut vaření přidejte k hovězímu opečené houby s cibulí.
5. Pokud se vám zdá omáčka řídká, můžete ji zlehka zaprášit moukou, která zbyla po obalování masa. Podávejte s bílým chlebem, ozdobené petrželkou.
2. Mezitím si připravte maso: mouku promíchejte s pepřem a obalte v ní kousky masa. Jakmile je zelenina měkká, vyjměte ji (nejlíp to jde děrovanou naběračkou). V hrnci rozpalte stolní olej a maso na něm opečte ze všech stran.
3. Maso zalijte vínem, do hrnce vraťte zeleninovou směs se slaninou, přidejte bylinky a sůl. Vařte poloodkryté na velmi mírném plameni alespoň dvě hodiny.
4. Zatímco se hovězí vaří, oloupejte cibulky a žampiony omyjte, osušte, ale neloupejte. Vložte na plech, zastříkněte olivovým olejem, promíchejte lžící tak, aby všechno bylo zhruba stejně pokryto olejem, a 30–40 minut pečte v troubě nastavené na 180 °C (u horkovzdušné na 160 °C). Na posledních asi dvacet minut vaření přidejte k hovězímu opečené houby s cibulí.
5. Pokud se vám zdá omáčka řídká, můžete ji zlehka zaprášit moukou, která zbyla po obalování masa. Podávejte s bílým chlebem, ozdobené petrželkou.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Káča (neověřeno)
9. Říjen 2006 22:23
Alena (neověřeno)
31. Srpen 2007 08:11
medunka (neověřeno)
4. Listopad 2007 15:44
Maki (neověřeno)
28. Listopad 2007 09:07
maki (neověřeno)
30. Listopad 2007 00:46
Pavel Novák
14. Listopad 2014 17:44
Capino (neověřeno)
1. Prosinec 2007 17:33
metalmaus (neověřeno)
9. Prosinec 2007 17:11
MarkyMark (neověřeno)
4. Únor 2008 07:54
Dana Chapman
30. Prosinec 2008 13:17