Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Králík Braillon

Králík na česneku nebo na smetaně, to už je klasika. Ale časem může omrzet. Proto nabízíme recept, který vám dovolí experimentovat, a přitom neurazí ani zapřisáhlé odpůrce novot. A navíc: chutná opravdu božsky.

Vydání: 2008/6
Autor:
Hodnocení:
93 (hlasy)
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: Do 30 minut
Pečení: 50 minut
PT30M
Příprava 0:30
Maso Francouzská

Ingredience

    • 1 králík
    • 6–8 lžic dijonské hořčice
    • 4 lžíce oleje
    • čerstvě mletý pepř, sůl
    • 300 ml suchého bílého vína
    • 250 ml smetany ke šlehání

Příprava jídla

1. Porcování
Kuchyňsky upraveného králíka rozdělte pomocí nože nebo kuchyňských nůžek na šest porcí. Nejdříve oddělte přední a zadní nohy, nakonec přesekněte nebo přestřihněte hřbet na 2–3 části.

2. Hořčice
Jednotlivé porce králíka opepřete čerstvě mletým pepřem a bohatě pomažte dijonskou hořčicí. K tomu se nejlépe hodí kuchyňský štětec nebo velká mašlovačka.

3. Opékání
Na sporáku v pekáči rozehřejte olej a opečte na něm porce králíka ze všech stran. Maso se krásně zatáhne a šťáva zůstane uvnitř. Mezitím předehřejte troubu na 180 °C.

4. Pečení
Maso osolte a podlijte bílým vínem. Vložte do předehřáté trouby a nechte dusit asi hodinu. Občas porce obracejte a přelévejte vypečenou šťávou. Pokud se příliš vypéká, můžete přilít teplou vodu nebo drůbeží vývar.

5. Smetana
Když je maso měkké, vyjměte ho na teplou servírovací mísu a uchovejte horké. V pekáči rozmíchejte smetanu a oškrabejte zkaramelizované připečené zbytky ze stran pekáče.

6. Omáčka
Šťávu zahřejte, případně zahustěte moučným máslem (lžíce změklého másla rozmíchaná se lžičkou hladké mouky). Povařte do zhoustnutí a přes jemné síto omáčkou přelijte porce králíka. Podávejte s křupavou bagetou a sklenkou vychlazeného bílého vína.

Něco navíc
Jemnější chuti dosáhnete použitím obyčejné plnotučné hořčice, rafinovanější tón zase dodá hořčice hrubozrnná. Nahraďte jí polovinu dávky hořčice. Experimentovat lze i s vínem – co takhle vermut, sherry nebo sekt?

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Králík na černo

Králičí stehna na paprice s máslovým knedlíkem

Komentáře

Obrazek uzivatele
Neuvěřitelně dobré jídlo! Doporučuji.
Obrazek uzivatele
Úžasný, geniálně jednoduché!!!

Přidat komentář