Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Rybízová klasika - kynutý koláč s tvarohem, rybízem a drobenkou

Vzpomínáte na léto u babičky? Máme pro vás recept!

Vydání: 2008/7
Autor:
Hodnocení:
18 (hlasů)
Počet porcí: 2 plechy
Doba přípravy: Do 30 minut
Kynutí: 2 hodiny
PT20M
Pečení 0:20
Koláč Česká

Ingredience

    • 500 g polohrubé mouky
    • 75 g krupicového cukru
    • 75 g změklého másla + trochu na vymazání plechu
    • 2 žloutky + prošlehané vajíčko na potření okrajů koláčů
    • 25 g droždí
    • 250 ml mléka (dle potřeby můžete přilít trochu víc)
    • kůra z jednoho citronu
    • lžička soli
    • 500 g červeného rybízu, omytého, zbaveného stopek

    Na tvarohový základ:

    • 250 g polotučného tvarohu v kostce
    • 1 vejce
    • 2 lžíce krupicového cukru
    • případně mléko na rozředění

    Na drobenku:

    • 140 g hrubé mouky
    • 100 g másla, nakrájeného na kousky
    • 100 g krupicového cukru

Příprava jídla

1 Mouku dejte do větší mísy, uprostřed udělejte důlek, do něj vlijte trochu vlažného mléka, přisypte polovinu cukru a rozdrobte droždí. Zhruba deset minut nechte stát, aby vzešel kvásek. Poté přidejte žloutky, máslo, zbytek cukru, citronovou kůru, sůl a postupně i zbytek mléka. Zadělejte těsto – nejprve ho míchejte vařečkou; až přestane lepit, můžete ho zpracovat rukama. Nechte až dvě hodiny kynout, těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

2 Předehřejte troubu na 170 stupňů. Plechy vymažte máslem a těsto rozdělte na poloviny. Každou dejte na plech a rukama těsto roztáhněte po celé ploše.   

3 Tvaroh smíchejte s vejcem a cukrem dohladka. Pokud je ještě tuhý, dolijte ho trochou mléka. Tvarohovou nádivku naplňte do zdobicích cukrářských sáčků. Na každý koláč udělejte střídavě asi tři centimetry široké pruhy rybízu a pruhy tvarohu.

4 Na drobenku poprašte máslo moukou a cukrem a rychle rukama zpracujte. Drobenkou pak posypte rybízové pruhy. Okraje koláčů potřete rozšlehaným vejcem a pečte zhruba dvacet minut nebo dokud okraje koláčů nezezlátnou.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

20 nejlepších letních koláčů z plechu a forem

Česká kuchyně – koláče, buchty a moučníky

Nektarinkový koláč bez těsta

Nektarinkové pusinky

Švestkový koláč s vanilkovým krémem

Meruňková bublanina

Jablečná šarlota

Třešňové blues

Komentáře

Obrazek uzivatele
Koláč je výborný, jen teda té tvarohové náplně je málo. Já jí dělala ze 2 tvarohů a bylo to akorát. Těsto mi vyšlo na jeden velký plech + ze zbytku těsta jsem udělala kulaté malé koláčky, plněné tvarohem a navrch rybíz, jahody, drobenka.
Obrazek uzivatele
koláčik je skvelý, hlavne čerstvý, ešte teplý... ale suroviny na tvarohovú náplň je treba zdvojnásobiť a to isté platí aj o dobe pečenia - 20 minút je strašne málo, ja pečiem 40 min. najprv na 200 a v polovici znížim na 180 stupňov.

Přidat komentář