
Karamelový chléb
Sladký chlebíček...
Vydání: 2005/2
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 8
Ingredience
- 170 g plátků bábovky nebo panettone
- 50 g změklého másla
- 50 g krupicového cukru, nejlépe hnědého
- 6 ušlehaných vajec
- 400 ml plnotučného mléka
- 250 ml smetany ke šlehání
- šlehačku na ozdobení
- 300 g krupicového cukru, nejlépe hnědého
- 200 ml horké vody
Na karamel:
Příprava jídla
1. Nejdřív připravte karamel: cukr a vodu dejte do malého silnostěnného kastrolu a za občasného promíchání cukr na středním ohni rozpusťte. Zvyšte plamen a nechte karamel zezlátnout (nemíchejte). Okamžitě sejměte z ohně a karamel rovnoměrně rozlijte do formy.
2. Troubu předehřejte na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C. Panettone nakrájejte na centimetrové plátky, případně odkrojte kůrku. Po jedné straně potřete máslem a namazanou stranou nahoru vkládejte do formy.
3. V mixéru, případně ručním šlehačem či metlou, prošlehejte vejce s cukrem. Vzniklou hustou směs přesuňte do mísy. Mléko a smetanu zahřejte v kastrolu pod bod varu, přidejte k vaječné směsi a promíchejte.
4. Nalijte krém do zapékací nádoby a plátky pečiva přitlačte lžící, aby byly ponořené. Po deseti minutách už by měly být nasáklé, takže můžete dezert vložit do trouby. Pečte hodinu; že je hotovo, poznáte podle zlatavého povrchu trochu suššího vzhledu a pevné konzistence krému (měl by se ale ještě trochu ,chvět‘). Vyjměte z trouby, nechte půl hodiny odpočívat a podávejte s trochou šlehačky.
Tip apetitu
Italský panettone, který se trochu podobá české rozinkové bábovce, vyrábí např. Odkolek, 780 g/cca 70 Kč, k mání v běžné prodejní síti. Snadno ho nahradíte plátky zbylé bábovky, veky nebo toustového chléba s odkrojenými kůrkami. Lahodné zhodnocení!
2. Troubu předehřejte na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C. Panettone nakrájejte na centimetrové plátky, případně odkrojte kůrku. Po jedné straně potřete máslem a namazanou stranou nahoru vkládejte do formy.
3. V mixéru, případně ručním šlehačem či metlou, prošlehejte vejce s cukrem. Vzniklou hustou směs přesuňte do mísy. Mléko a smetanu zahřejte v kastrolu pod bod varu, přidejte k vaječné směsi a promíchejte.
4. Nalijte krém do zapékací nádoby a plátky pečiva přitlačte lžící, aby byly ponořené. Po deseti minutách už by měly být nasáklé, takže můžete dezert vložit do trouby. Pečte hodinu; že je hotovo, poznáte podle zlatavého povrchu trochu suššího vzhledu a pevné konzistence krému (měl by se ale ještě trochu ,chvět‘). Vyjměte z trouby, nechte půl hodiny odpočívat a podávejte s trochou šlehačky.
Tip apetitu
Italský panettone, který se trochu podobá české rozinkové bábovce, vyrábí např. Odkolek, 780 g/cca 70 Kč, k mání v běžné prodejní síti. Snadno ho nahradíte plátky zbylé bábovky, veky nebo toustového chléba s odkrojenými kůrkami. Lahodné zhodnocení!
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Alena (neověřeno)
31. Srpen 2007 10:46