Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Karamelový chléb

Sladký chlebíček...

Vydání: 2005/2
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Více než hodinu
Vychladnutí: 30 minut
PT1H
Pečení 1:00
Koláč Britská

Ingredience

    • 170 g plátků bábovky nebo panettone
    • 50 g změklého másla
    • 50 g krupicového cukru, nejlépe hnědého
    • 6 ušlehaných vajec
    • 400 ml plnotučného mléka
    • 250 ml smetany ke šlehání
    • šlehačku na ozdobení

    Na karamel:

    • 300 g krupicového cukru, nejlépe hnědého
    • 200 ml horké vody

     

Příprava jídla

1. Nejdřív připravte karamel: cukr a vodu dejte do malého silnostěnného kastrolu a za občasného promíchání cukr na středním ohni rozpusťte. Zvyšte plamen a nechte karamel zezlátnout (nemíchejte). Okamžitě sejměte z ohně a karamel rovnoměrně rozlijte do formy.

2. Troubu předehřejte na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C. Panettone nakrájejte na centimetrové plátky, případně odkrojte kůrku. Po jedné straně potřete máslem a namazanou stranou nahoru vkládejte do formy.

3. V mixéru, případně ručním šlehačem či metlou, prošlehejte vejce s cukrem. Vzniklou hustou směs přesuňte do mísy. Mléko a smetanu zahřejte v kastrolu pod bod varu, přidejte k vaječné směsi a promíchejte.

4. Nalijte krém do zapékací nádoby a plátky pečiva přitlačte lžící, aby byly ponořené. Po deseti minutách už by měly být nasáklé, takže můžete dezert vložit do trouby. Pečte hodinu; že je hotovo, poznáte podle zlatavého povrchu trochu suššího vzhledu a pevné konzistence krému (měl by se ale ještě trochu ,chvět‘). Vyjměte z trouby, nechte půl hodiny odpočívat a podávejte s trochou šlehačky.

Tip apetitu
Italský panettone, který se trochu podobá české rozinkové bábovce, vyrábí např. Odkolek, 780 g/cca 70 Kč, k mání v běžné prodejní síti. Snadno ho nahradíte plátky zbylé bábovky, veky nebo toustového chléba s odkrojenými kůrkami. Lahodné zhodnocení!
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.2/05, str.23

Přidat komentář