Umeocet má sice exotický název a původ, ale jeho chuť skvěle doplňuje mnoho českých jídel. A navíc má oproti běžnému octu až neuvěřitelně léčivé vlastnosti.
Suroviny
Postup
Kedlubnu nakrájejte na kostičky a osolte ji. Ve větším kastrolu rozehřejte máslo a olivový olej a na mírném plameni pět až sedm minut opékejte kostičky kedlubny a cibuli.
Mezitím rozkvedlejte mouku se 100 ml studené vody. Osmahnutou zeleninu zalijte jedním a čtvrt litrem vroucí vody a přidejte bujon.
Přiveďte k varu a za stálého míchání přilévejte připravenou mouku s vodou a přihoďte nasekanou mladou kedlubnovou nať. Povařte pět minut; pak přidejte bylinky, zjemněte kouskem másla a dochuťte umeoctem.
NĚCO NAVÍC:
Příště zkuste tuhle polévku z květáku, kapusty nebo celeru – s umeoctem jdou skvěle dohromady. A stejně ochutit a zahustit můžete i zadělávanou zeleninu. Nechcete-li zahušťovat moukou, použijte zdravější kuzu (škrob z kořenejaponského vinného keře), nebo škrobovou mouku z maranty třtinové prodávanou pod názvem arrowroot.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Biomenu na září(3 recepty)
- Podzimní jídla z jednoho hrnce do půl hodiny(39 receptů)