Voňavé překvapení schované pod bramborovým čepcem. Prolomte se křupavou pokličkou z brambor a pochutnejte si na štavnatém hovězím.
Suroviny
olivový olej
1
PL
500
g
hovězí roštěná nakrájená na nudličky
cibule
1
ks
nahrubo pokrájená
žampiony
250
g
nakrájené na proužky
rajčatová passata - pyré
1
PL
víno červené
100
ml
vývar hovězí
200
ml
brambory
350
g
oloupané, typ B nebo C
máslo
25
g
Postup
1
Olej rozehřejte ve vyšší nepřilnavé pánvi na co nejvyšší teplotu, vhoďte maso a deset minut prudce opékejte, aby se zatáhlo a zhnědlo. Pak ho odeberte z pánve a dejte do ní cibuli. Tři minuty ji opékejte doměkka, pak přisypte houby a dejte jim tři minuty. Přidejte mouku, osmahněte, zamíchejte pyré, vlijte víno, hovězí vývar a přiveďte k varu. Do pánve vraťte maso a bez pokličky vařte 2 hodiny tak, aby hovězí téměř změklo (podle potřeby můžete dolít vodou). Směs přendejte do větší zapékací mísy – zhruba o objemu 2 litry.
2
Troubu předehřejte na 190 °C. Do hrnce s vroucí osolenou vodou vsypte na 10 minut brambory. Zchlaďte je pod tekoucí vodou a nastrouhejte na připravenou zapékací mísu s hovězím. Navrch nakrájejte máslo a dejte na půl hodiny do trouby, poklička z brambor by měla krásně zezlátnout.