Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Znojemská hovězí pečeně

Tradiční česká kuchyně má ve svém repertoáru daleko více, než jen koprovou a svíčkovou omáčku. Znojemská hovězí pečeně na seznamu  rozhodně nesmí chybět. Připravená z kvalitních surovin vykouzlí na tváři každého strávníka blažený úsměv.

Vydání: 2008/10
Autor:
Hodnocení:
39 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
PT2H30M
Vaření 2:30
Maso Česká

Ingredience

    • 600 g hovězí loupané plece
    • 50 g uzené slaniny, nakrájené na proužky
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 cibule, nakrájená nahrubo
    • 1–2 lžíce sádla nebo slunečnicového oleje
    • 500 ml hovězího vývaru
    • 2–3 lžíce hladké mouky
    • 100 g nakládaných okurek, nakrájených na plátky
    • kynutý nebo houskový knedlík k podávání

Příprava jídla

1 Do masa udělejte po směru vláken tenkým nožem díry, rozšiřte je otáčením nože a pak prstem a vetkněte do nich proužky slaniny. Cibuli zpěňte v hrnci na tuku a vložte maso. Opečte je krátce ze všech stran, aby se zatáhlo, a podlijte asi 150 ml vody. Přiklopené duste v troubě doměkka asi 1,5 hodiny. Vyndejte z trouby, vyjměte maso a uchovejte horké. Do šťávy v hrnci přilijte vývar a přiveďte k varu. Vmíchejte mouku rozšlehanou v 100 ml studené vody. Vařte asi 20 minut a pak přeceďte. Podle chuti osolte a opepřete. Pokud je omáčka příliš hustá, rozřeďte ji vývarem. Vložte do omáčky okurky a už jen prohřejte. Plátky masa s knedlíkem na talíři přelijte omáčkou a podávejte.

Rada šéfkuchaře: Okurky nemusíte dávat do omáčky všechny, pokrm jimi lze posypat až na talíři. V obou případech jim ale velmi prospěje, když je předtím krátce prohřejete na kostičkách rozpuštěné slaniny. Navíc je omáčku možné zahustit i jíškou, pak ji stačí provařit jen deset minut.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Hovězí hrudí s křenovou krustičkou a mrkvičkami

Hovězí loupaná plec v mrkvi

Svíčková se žemlovými knedlíky

Koprová omáčka s hovězím masem a zastřeným vejcem

Dušená roštěná

Španělský ptáček

Komentáře

Obrazek uzivatele
Dobrý den, prosím na kolik stupňů se má maso péct?
Obrazek uzivatele
Dobrý den, Veroniko, maso bychom připravovali v troubě předehřáté cca na 160 stupňů. Při této teplotě by se mělo pod pokličkou pomalu dusit. Čas od času bychom ho zkontrolovali a podlili. Kdyby ani po 1,5 hodině nebylo měkké, prodloužili bychom dobu dušení o 30 minut. Pokud nemáte nebo nechcete použít troubu, maso je možné i dusit v hrnci na sporáku, opět při střední teplotě. Obecně při pomalém pečení a dušení se dosahuje dobrých výsledků při nižších teplotách, ovšem je třeba počítat s tím, že se doba přípravy prodlouží.

Přidat komentář