Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Chleba

Není nad vlastnoručně upečený chleba. Provoní celý byt a můžete jej jíst ještě teplý.
Vydání: 2008/10
Autor:
Hodnocení:
41 (hlas)
Počet porcí: 1 bochník
Doba přípravy: Více než hodinu
Kynutí 1,5 hodiny, pečení 1 hodina
P
Chléb a pečivo Česká

Ingredience

    • 100 ml vlažného mléka
    • ½ kostky droždí
    • 1 lžička cukru
    • 350 g hladké mouky + trochu na podsypání
    • 150 g žitné mouky
    • 2 lžičky soli
    • 200–250 ml podmáslí

Příprava jídla

Smíchejte mléko, cukr, droždí a asi lžíci žitné mouky na řídkou kašičku. Takto připravený kvásek nechte vzejít na teplém místě. Když se zdvojnásobí jeho objem, promíchejte ho s ostatními přísadami, přičemž podmáslí za stálého míchání mírně ohřejte a přilévejte ho tolik, aby vám vzniklo měkké a soudržné těsto. Vyklopte ho na pomoučněný vál a začněte hníst. Asi po 5 minutách vytvořte kouli a dejte do mísy přikryté čistou utěrkou na teplé místo kynout. Za 45 minut až 1 hodinu, kdy těsto zdvojnásobí svůj objem, znovu propracujte
na válu, zformujte bochník a nechte kynout ještě asi půl hodiny. Ideální je, když chleba takto dokyne na ošatce, protože nezmění tvar; v nouzi ale vykyne i na válu či rovnou na plechu, nicméně se trochu ‚rozjede‘. Po půlhodině dejte bochník na plech vyložený pečicím papírem posypaným moukou. Pomažte osolenou vodou a pečte v troubě předehřáté na 250 ºC asi 1 hodinu, až bude chleba zlatohnědý a na poklep bude znít dutě. Během pečení ještě dvakrát potřete slanou vodou.

Chleba se ve starších typech trub může péct i déle. V každém případě platí, že pokud vám příliš rychle hnědne, snižte teplotu, volně jej zakryjte alobalem a dopékejte klidně déle.

Nahlásit chybu v receptu

Přidat komentář