Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Slané špaldovo-lněné sušenky

Křupavé a lehké - tyhle slané špaldové sušenky výborně doprovodí malé pohoštění, jež jste zvyklí podávat k pivu či vínu.
Vydání: 2008/10
Autor:
Hodnocení:
19 (hlasů)
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: Do 30 minut
Pečení 20 minut
P
Chléb a pečivo Česká

Ingredience

    • 250 g celozrnné špaldové mouky, jemně mleté
    • 100 g biomásla nebo rostlinného biomargarínu, např. Vive Bio (koupíte i v supermarketech)
    • 2 lžíce panenského olivového oleje
    • asi 1½ čajové lžičky mořské soli
    • velká hrst světlých lněných biosemínek

Příprava jídla

Semínka důkladně propláchněte, abyste je zbavili nečistot. Ze všech surovin a 100 ml vody vytvořte těsto (část semínek si nechte stranou). Z těsta vyválejte tenký plát, posypte ho zbytkem semínek a válečkem je zatlačte do těsta.

Nožem nebo rádýlkem nakrájejte sušenky – můžete použít i formičku na preclíky – a dejte je na mírně vymazaný plech (nebo použijte pečicí papír). V troubě předehřáté na 180 ºC pečte 15–20 minut – délka pečení samozřejmě závisí na síle těsta a velikosti sušenek.

Po upečení budou sušenky křehké, tak je nechte dobře vychladnout. Jsou výborné jen tak k vínu či pivu nebo třeba i k salátům.

Něco navíc:
Stejné těsto můžete použít i jako korpus na slaný koláč. Místo lnu lze přidat mák, dýňové nebo slunečnicové semínko a dochutit různým kořením, třeba tradičním kmínem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Makové pagáče

Nejen pro vegetariány: 30 jídel z biopotravin

Komentáře

Obrazek uzivatele
Naprosto luxusní záležitost. moc doporučuji. Dělávám se slunečnicí, s dýní, mákem, konopným semínkem.. a je to výborné.
Obrazek uzivatele
Skvělé!! A navíc rychlé a jednoduché.
Obrazek uzivatele
těsto se neskutečně drolí a nelze z něj vytvořit hmotu, která by šla rozválet - kde je chyba?
Obrazek uzivatele
Nezapomněla jste přidat vodu ?
Obrazek uzivatele
vodu jsem přidala

Přidat komentář