Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Staročeská vepřová pečeně na zázvoru a pivě

Maso můžete péci i pozvolna – když se připravuje při nižší teplotě, je ještě šťavnatější. Pivo mu dodá už v marinádě skvělý nádech, šťávu mírně zkaramelizuje a dodá jí vyrovnanou chuť.

Vydání: 2005/5
Autor:
Hodnocení:
15 (hlasů)
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Více než hodinu
Marinování: 6-24 hodin
PT1H
Pečení 1:00
Česká

Ingredience

    • 1,5 kg vykostěné vepřové pečeně nebo krkovice
    • 1 lžíci rostlinného oleje
    • 1 lžíci mletého zázvoru
    • 2 lžičky drceného nebo mletého kmínu
    • sůl na dochucení
    • po 250 ml světlého piva na marinování a na podlévání
    • 1 lžíci sádla
    • 3 střední nebo 6 malých cibulí

Příprava jídla

1. Omyté a osušené maso vložte do vhodné nádoby, osolte, posypte zázvorem, kmínem a přelijte olejem i pivem. Uložte na chladné místo a několik hodin marinujte; maso jednou otočte.

2. Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 ˚C. Maso vyjměte z marinády a osušte kuchyňským papírem. V troubě v pekáčku rozehřejte sádlo a ze všech stran na něm opečte vepřové společně s cibulí. Maso dejte do pekáčku, přelijte marinádou a hodinu až hodinu a půl pečte. Průběžně maso přelévejte vypečenou šťávou a podle potřeby podlévejte pivem. Hotovou pečeni nakrájejte přes vlákno na plátky a přelijte vypečenou šťávou.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.5/05, str.28
Obrazek uzivatele
Proboha, proč mám maso před vložením do pekáčku osušit a pak jej znovu polít marinádou? To mi nejde na rozum...
Obrazek uzivatele
Maso se musí osušit, protože se před tím než ho "znovu" polijeme marinádou opéká. Když ho neosušíš, zbytečně se vystavíš riziku přismahnuté marinády - mimo jiné. Rozhodně to má své opdostatnění.
Obrazek uzivatele
Maso připraveno přesně podle receptu se setkalo s velkým ohlasem a dožadováním přídavků:-)

Přidat komentář