Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Husa dvou nádivek

Dopřejte slavnostní huse to nejlepší. Naplňte ji dvěma různými nádivkami! Hosté si buď dají obě, nebo si vyberou tu, která jim chutná víc. Podávejte přelité vypečenou šťávou, s křupavými bramborami a karamelizovanou mrkví.

Vydání: 2008/12
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Počet porcí: Pro 8 osob
Doba přípravy: Do hodiny
+ odležení: 30 minut
PT4H
Pečení 4:00
Maso Česká

Ingredience

    • 1 chlazená husa o váze 4–4,5 kg, i s drůbky
    • sůl a pepř
    • 2 lžíce brusinkového želé nebo marmelády

    Na rozmarýnovou nádivku s mletým masem

    • 1 včerejší rohlík nebo houska
    • 2 vrchovaté lžíce nasekané petrželky
    • 1 zarovnaná lžíce nasekaných lístků čerstvého rozmarýnu
    • 175 g cibule
    • 1 jablko, oloupané, zbavené jádřince
    • 225 g mletého masa, směs vepřového a hovězího
    • husí játra (pokud je nedáte do vývaru), omytá, osušená a najemno nakrájená; pokud je nemáte, použijte kuřecí játra
    • sůl a čerstvě namletý černý pepř

    Na nádivku s brusinkami a jablky

    • 300 g sušených brusinek, propláchnutých horkou vodou
    • 850 g jablek, oloupaných, zbavených jádřinců, nakrájených na centimetrové kousky
    • 50–60 g krupicového cukru
    • 65 g strouhanky z čerstvého pečiva
    • 1–2 velké cibule, oloupané a nasekané
    • 8 celých hřebíčků, rozdrcených
    • špetka muškátového květu
    • 2–3 lžíce portského vína (podle chuti)
    • sůl a čerstvě mletý černý pepř

    Na omáčku

    • 150 ml bílého vína
    • husí vývar

Příprava jídla

1 Z husy vyjměte drůbky a játra a připravte rozmarýnovou nádivku; ideálně v kuchyňském robotu. Nejprve do něj vložte pečivo a rozemelte ho na strouhanku. Vysypte ji, pak nasekejete cibuli a nakonec i jablko. Vraťte vše zpět, přisypte petrželku a rozmarýn a promíchejte, přidejte maso, husí játra, sůl a pepř. Prohněťte, aby se vše dobře spojilo. Pokud nemáte robot, vše si nejprve najemno nakrájejte a pak dobře spojte v míse; nebojte se nádivku zpracovat rukama.

2 Nádivku s brusinkami a jablky udělejte v jiné míse – spojte v ní všechny suroviny a důkladně promíchejte.

3 Rozpalte troubu na maximum a začněte plnit husu, nejprve rozmarýnovou nádivkou. Pěchujte ji, co nejdál to půjde, otvorem po odřízlém krku. Přes kůži rukama nádivku pěkně vytvarujte, pak kůži přehněte dospodu a připevněte ji špejlemi nebo dřevěnými párátky. Pokud koupíte husu, která bude mít krk odřízlý až u těla, napěchujte nádivku břišní dutinou, zhruba do poloviny. Do druhé poloviny husího břicha přijde brusinková nádivka. Husu osolte a opepřete, položte na rošt do pekáčku a vložte na prostřední mřížku trouby. Po půlhodině teplotu snižte na 180 °C a pečte další 3 až 3½ hodiny. Mezitím si uvařte husí vývar, bude se vám hodit na omáčku.

4 Půl hodiny před koncem pečení rozehřejte pomalu v malém rendlíku brusinkový džem. Patnáct minut před koncem pečení jím potřete celou husu. Na závěr se přesvědčte, zda je husa opravdu hotová. Píchněte do nejsilnějšího místa špejlí – vytéct by měla průzračná šťáva. Husu pak přendejte na teplou mísu a nechte půl hodiny odpočívat. Pekáč s vypečeným sádlem dejte na sporák, přilijte vývar a víno a povařte na omáčku. Osolte ji a opepřete. Husu servírujte politou omáčkou, s restovanými bramborami a karamelizovanou mrkví.
 

NĚCO NAVÍC:

PERFEKTNÍ RESTOVANÉ BRAMBORY
Oloupejte asi 2,5 kg brambor a přepulte je, velké pokrájejte na měsíčky, malé nechte vcelku. Povařte je 2 minuty, pak slijte a osušte. Brambory přendejte do cedníku, důkladně s nimi zatřeste a pak je poprašte 2 lžícemi hladké mouky. V troubě zahřejte pekáč nebo plech,
dejte na něj 140 g husího sádla a 3 lžíce slunečnicového oleje. V momentě, kdy začne tuk prskat, opatrně přidejte brambory a zamíchejte jimi, aby se obalily tukem. Pečte je hodinu, během pečení je 3× otočte.

KARAMELIZOVANÉ MRKVIČKY
Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Vložte do ní 16 malých mrkví a 4 minuty je povařte. V hlubší pánvi rozehřejte 40 g másla, mrkvičky osmahněte, osolte a zasypte lžící krupicového cukru. Až se cukr rozpustí a obalí mrkve, přidejte ještě 20 g másla na zjemnění. Podávejte ihned.

HUSÍ VÝVAR
Drůbky a krk omyjte a vložte do hrnce spolu s 1 přepůlenou cibulí, 1 podélně přepůlenou mrkví, 1 celerem pokrájeným na špalíky, 1 bobkovým listem, 1 snítkou tymiánu a 6 kuličkami pepře. Zalijte 900 ml vody a krátce povařte. Seberte pěnu, ztlumte oheň a pod pokličkou mírně vařte 1½ až 2 hodiny. Vývar sceďte a těsně před použitím zahřejte téměř až k bodu varu.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Na svatého Martina zavoní Jiřákem pečená husa

Na svatého Martina zavoní Jiřákem pečená husa

reklama

Přidat komentář