OBCHOD

Ostrá citronová a olivová mořská sůl

Potěší smysly, vyjdou na pár korun, nesedá na ně prach, a přitom je poznat, že jste se snažili... Vlastnoručně vyrobené pochoutky prostě udělají radost obdarovanému i vám.

Vydání: 2008/12
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
2 (hlasy)
Počet porcí: 2 malé 100ml skleničky
Doba přípravy: Více než hodinu
Sušení 1-2 hodiny
Příprava 0:15
Koření a dochucovadla Italská

Ingredience

    Na citronovou sůl

     

    • 4 lžíce hrubé mořské soli
    • strouhaná kůra ze 2 citronů (chemicky neošetřených)
    • 10 malých sušených chilli papriček


    Na olivovou sůl

     

     

    • 4 lžíce hrubé mořské soli
    • 3 stroužky česneku, nakrájené na plátky
    • 4 zelené olivy, bez pecky
    • 2 lžičky kaparů
    • ½ lžičky oregana

     

Příprava jídla

1 Přísady na citronovou sůl dejte do hmoždíře, dobře promíchejte a u toho trochu podrťte. Zvlášť, ale stejným způsobem, připravte i olivovou sůl.
2 Plech vyložte pečicím papírem a uprostřed složte asi třícentimetrový záhyb, aby se vám soli nemísily. Na každou půlku rozprostřete jednu připravenou sůl a dejte sušit do pootevřené trouby na 50–75 °C. Během sušení občas prsty rozemněte případné hrudky. Citronová sůl bude hotová asi za 1 hodinu, olivová se bude sušit asi 2 hodiny.
3 Po usušení soli ještě jednou, každou zvlášť, krátce promíchejte v hmoždíři, aby byly stejnorodé a sypké, ale ještě v nich zůstalo co nejvíce efektních krystalků. Zabalte do ozdobných kořenek. Soli jsou výborné hlavně na steaky či na brambory pokapané olivovým olejem a pečené spolu s ochucenou solí v troubě.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jedlé dárky

Přidat komentář