Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Rajská omáčka s telecím masem

Omáčka šéfkuchaře Oldřicha Sahajdáka z restaurace La Degustation.
Vydání: 2009/1
Autor:
Hodnocení:
9 (hlasů)
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení 3 hodiny, vaření 40 minut
P
Maso Česká

Ingredience

    • 1 kg telecího masa
    • sůl
    • 1–2 lžíce slunečnicového oleje
    • 1 cibule, oloupaná a rozčtvrcená
    • 300 g pražské šunky na plátky
    • 280 g másla
    • 10 větších rajčat – klidně i přezrálých, popraskaných, nakrájených na čtvrtky + 1 rajče, přepůlené
    • 3 šalotky, nasekané
    • 10 kuliček bílého pepře
    • 100 ml suchého bílého vína
    • 300 ml základní bílé omáčky, zahřáté

Příprava jídla

1 ZAČNĚTE MASEM
Telecí maso zbavte šlach a tučných částí, odřezky dejte stranou na vývar. Pěkné kousky masa, takzvané ořechy, nechte jen tak, šlachovitější nebo tenčí plátky zabalte a svažte provázkem. Maso hodně osolte, na pánvi rozpalte jednu až dvě lžíce slunečnicového oleje a telecí na něm zprudka opečte.

2 OPÉKEJTE
Až se maso zatáhne, přidejte k němu přepůlené rajče, cibuli a natrhejte k němu 100 g šunky. Po deseti minutách přendejte maso se zeleninou do pekáčku a přikryjte propíchaným alobalem, to aby se maso nedusilo. Pečte 3 hodiny – nejprve při 170 °C, pak při 150 °C.

3 PODUSTE RAJČATA

Nyní připravte rajskou omáčku. Na pánvi rozpalte 150 g másla, přidejte pokrájená rajčata, 100 g šunky a opékejte 7 minut, poté přiklopte a nechte na ohni dalších 15 minut; rajčata by se měla rozdusit. Pokud se vám přismahnou, přilijte 100 ml vody a povařte.

4 PŘECEĎTE PŘES PLENU

Poté rajčatový základ přeceďte přes navlhčenou dětskou plenu nebo gázu. Můžete ji i zakroutit a obsah stlačit. Zatímco z rajčat odkapává přebytečná šťáva, rozehřejte v pánvi 50 g másla, přidejte 3 nasekané šalotky, 100 g pražské šunky, kuličky pepře a bílé víno.

5 PŘIDEJTE BÍLOU OMÁČKU
Nechte víno úplně vyvařit – jen tak bude mít omáčka nakyslou, ale lahodnou chuť. Pak přidejte bílou omáčku, krátce povařte a pak přeceďte přes jemné síto tak, aby v omáčce nezůstaly kousky šunky či cibule.

6 SPOJTE
Nakonec zahřejte oba základy, spojte je v jednom hrnci, přidejte 3 lžíce másla, případně dosolte. Získáte hustou a silnou, nikoli těžkou a hutnou omáčku. Obvyklé knedlíky můžete nahradit noky.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Svíčková se žemlovými knedlíky

Telecí balenky na tokajském víně

Dušená roštěná

Španělský ptáček

Komentáře

Obrazek uzivatele
Náročnější na přípravu, stojí za to, díky tomu jí vaříme pravidelně. Samotné maso s pekáče je vynikající.

Přidat komentář