Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Křehký závin s tropickým ovocem

Něco pro mlsouny, a přesto nízkokalorické

Vydání: 2005/5
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Více než hodinu
PT30M
Pečení 0:30

Ingredience

    • 3 bílky z velkých vajec
    • 170 g krupicového cukru + ½ sáčku vanilinového cukru
    • 1 zarovnanou lžičku kukuřičné škrobové moučky (maizena)
    • 1 lžičku octa
    • 200 g nízkotučného bílého jogurtu
    • 1 velké zralé mango, oloupané, zbavené pecky a nakrájené na kousky
    • dřeň ze 4 plodů mučenky (nebo zralá oloupaná a rozmačkaná kiwi)
    • moučkový cukr na poprášení
    • 2–3 plody physalis (mochyně) na ozdobu (případně jiné drobné ovoce)
    • malinovou omáčku (viz Tip)

Příprava jídla

1. Troubu předehřejte na 150 °C, horkovzdušnou na 130 °C. Plech nebo formu o rozměrech 33 x 23 cm vyložte pečicím papírem. Bílky vyšlehejte elektrickým šlehačem do pěny, až zdvojnásobí svůj objem. Opatrně přisypávejte cukr a šlehejte, dokud není sníh tuhý a lesklý. V misce promíchejte maizenu, vanilkový cukr a ocet a směs pak vešlehejte do sněhu.

2. Vlijte do formy a uhlaďte – jemně, aby sníh nespadl. Pečte půl hodiny, až povrch zpevní. Vyjměte plech z trouby a těsto na deset minut překryjte navlhčeným pečicím papírem. Jiný list papíru na pečení poprašte moučkovým cukrem. Sejměte navlhčený papír a těsto překlopte na pocukrovaný. Ještě stáhněte papír, na kterém se moučník pekl, a potřete těsto jogurtem. Posypte nasekaným ovocem a pomocí papíru, na němž plát těsta leží, je srolujte tak, aby se spoj dostal na spodek závinu. Pokud chcete, poprašte dezert moučkovým cukrem a ozdobte ovocem.

Jedna porce obsahuje cca: 934 kJ, 5 g bílkovin, 45 g cukrů, 4 g tuku, 1 g nasycených mastných kyselin, 2 g vlákniny, 33 g přidaného cukru, 0,17 g soli

Tip Apetitu:
Rychlý návod, jak připravit aromatickou malinovou omáčku: vsypte 220 g rozmrazených malin (zhruba pokojové teploty) a dvě lžíce moučkového cukru do mixéru a po rozmixování omáčku propasírujte přes cedník (tedy pokud vám vadí zrníčka malin, jinak ji můžete servírovat rovnou).
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Tak to jsem zkoušela a nepovedlo se. Po naplnění se bílkový závin úplně rozpadl a vzniklo z toho něco hrozného a nepoživatelného :-(
Obrazek uzivatele
Tak s tebou Evo souhlasím, protože to co z receptu vylezlo nebyl závin, ale sračka, která se nedá jíst. Udělali jsme jich na jednu párty 10 a všechny letí do popelnice. Škoda materiálu a práce. Docela ráda bych poznala toho blba, který tento recept vypustil do éteru. Nikomu nedoporučuju.
Obrazek uzivatele
Kde seženu mučenku a mochyni?
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.5/05, str.60

Přidat komentář