Skvělé jídlo na nedělní oběd. Pečené kuře na rýžovém víně s omáčkou, která vás nadchne.
Suroviny
víno rýžové
1
l
sójová omáčka
180
ml
třtinový cukr
175
g
skořice
3
svitky
badyán
4
hvězdičky
česnek
2
stroužky
prolisovaný
zázvor (čerstvý)
20
g
na plátky
jarní cibulka
2
ks
nasekaná
sušená pomerančová kůra
4
kousky
kuře
1
ks
celé, zhruba 1 kg
Postup
1
Troubu předehřejte na 200 °C. Rýžové víno, sójovou omáčku, dva litry vody a cukr dejte do většího hrnce a zprudka zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Snižte oheň na minimum, přihoďte skořici, badyán, česnek, zázvor, cibulku, pomerančovou kůru a nakonec i celé kuře. Nechte probublávat půl hodiny.
2
Kuře velmi opatrně vyjměte z nálevu, dejte na rošt na dno pečicí misky nebo pekáče a pečte 15–20 minut dozlatova a dokřupava. Kuře naporcujte, položte na servírovací mísu, pokapejte sójovým sosem a podávejte.