Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Italské ossobuco - základní recept

Tradiční italská pochoutka – v překladu ‚kost s dírou‘- se připravuje z telecí kližky s morkovou kostí. Má lahodnou chuť a skvěle se hodí k mražení.

Vydání: 2009/3
Autor:
Hodnocení:
60 (hlasů)
Počet porcí: Na 12 porcí
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení 2 hodiny
PT15M
Příprava 0:15
Maso Italská

Ingredience

    • 90 ml olivového oleje
    • 3 červené cibule, nakrájené na tenké plátky
    • 6 stroužků česneku, přepůlených
    • 12 plátků po 200 g ossobuco (telecí kližka s morkovou kostí čili koleno)
    • hladká mouka na poprášení
    • 375 ml suchého červeného vína
    • 750 ml masového vývaru (až polovinu lze nahradit vodou)
    • 3× 400g konzerva krájených rajčat
    • 5–7 bobkových listů
    • 1 lžíce krystalového cukru
    • mořská sůl

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180 ºC. Rozehřejte olivový olej ve velkém pekáči a na středním plameni opékejte cibuli a česnek 8–10 minut dozlatova. Vyjměte a dejte stranou. Telecí poprašte moukou, přebytečnou oklepněte a ve zbylém oleji zprudka opékejte 3–4 minuty dohněda. Vraťte do hrnce česnek a cibuli, zalijte vínem a vařte asi 2 minuty.

2 Přidejte vývar, rajčata, bobkové listy, cukr, sůl a promícheje. Zakryjte a nechte dusit v troubě asi dvě hodiny doměkka, jednou obraťte. Podle potřeby podlévejte.

NĚCO NAVÍC: Ossobuco můžete ještě vylepšit, když v polovině opékání cibule s česnekem přidáte 2 mrkve a 2 řapíky celeru nakrájené na plátky. Spolu s vývarem pak můžete přidat 3 proužky citronové kůry a špetku tymiánu. Pokrm lze podávat ihned, s křupavým bílým pečivem nebo se inspirujte Italy – dejte si ho s milánským rizotem.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Ossobuco se šalvějí, česnekem a kapustičkami

Ossobuco po čínsku

Rajčatová polévka s telecím a gremolatou

Masové taštičky

Pappardelle s telecím ragú

Přidat komentář