Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Císařský trhanec

Rakouská sladká klasika. Do lívancového těsta nasypejte rozinky naložené v rumu a podávejte s horkou hustou zavařeninou.

Vydání: 2009/3
Autor:
Hodnocení:
63 (hlasy)
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT10M
Opékání 0:10
Chléb a pečivo Středoevropská

Ingredience

    • 250 g polohrubé mouky
    • 1 lžička soli
    • 4 vejce, žloutek a bílek zvlášť
    • 500 ml mléka
    • 100 g másla
    • rozinky dobře nabobtnalé v rumu
    • máslo na opečení
    • moučkový cukr na poprášení
    • hustá zavařenina z lesních plodů nebo brusinek

Příprava jídla

1 Mouku smíchanou se solí prosijte do mísy. V hrnečku prokvedlejte mléko se žloutky a směs za stálého míchání metličkou vmíchejte do mouky. Získat byste měli lívancové těsto. Nechte ho čtvrt hodiny odpočinout.

2 Mezitím ušlehejte z bílků pevný sníh a pak ho zlehka smíchejte s těstem.

3 Na velké pánvi (ke které máte poklici) zvolna rozehřejte kousek másla. Vlijte polovinu těsta a na něj nasypte rumem nasáklé rozinky. Přiklopte, počkejte, až bude spodní strana opečená, a pak pomocí vařečky nebo dvou vidliček roztrhejte tlustý lívanec na velké kusy. V tu chvíli přidejte do pánve trochu másla, a trhanec opečte i z druhé strany.

4 Hotový trhanec přesuňte do nahřáté mísy, přikryjte a stejným způsobem opečte i druhou polovinu těsta.

5 Podávejte poprášené moučkovým cukrem s horkou hustou zavařeninou z lesních plodů či brusinek.

NĚCO NAVÍC: Císařský trhanec neboli Kaiserschmarrn je rakouský vynález. Některé zdroje uvádějí, že vznikl pod rukama císařovny Sissi, jinde se píše, že ho roztrhal šéfkuchař císařské kuchyně v okamžiku, kdy jeden z kuchařů do moučníku vhodil rozinky. Ale i přesto se dostal na stůl císaře Františka Josefa

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Menu z uzeného masa

Trhanec s jablky

Tyrolský eintopf

Špekové knedlíky

Tartiflette

Přidat komentář