Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Sněhový dort s jahodami a šlehačkou

Nadýchaný dvouvrstvý základ by stačil sám o sobě, ale pro jahody a šlehačku vytvoří naprosto dokonalý podklad...
Vydání: 2005/6
Autor:
Hodnocení:
8 (hlasů)
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení: 45 minut
P
Dort Francouzská

Ingredience

    • 20 g vyloupaných pistácií
    • 100 g másla pokojové teploty + ještě trochu na vymazání formy
    • 100 g moučkového cukru
    • 1 velké vejce a 2 žloutky (bílky si ponechte na sníh)
    • 80 g hladké mouky prosáté
    • s ½ lžičkou prášku do pečiva

    Na sníh:

    • 2 bílky
    • 100 g moučkového cukru

    Na ozdobu:
    • 300 ml smetany ušlehané
    • do polotuha
    • 200 g jahod bez stopek

Příprava jídla

1. Začněte korpusem: troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na
160 °C. Otevírací formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.

2. Pistácie vložte do nádoby robota a rozemelte je. Máslo a cukr tři až čtyři minuty třete, aby vznikla krémovitá hmota. Do ní pak zlehka zatřete vejce, žloutky, mouku i oříšky. Vznikne jemné těsto, které stéká ze lžičky. To nalijte do formy a zarovnejte lžící.

3. Vytvořte sněhovou polevu: našlehejte bílky do hustého sněhu. Postupně po lžících přisypávejte cukr a šlehejte, dokud nevznikne hladká a lesklá směs. Navršte ji na korpus, rozetřete a lžící vytvořte hezké záhyby. Vložte do trouby a pečte tak tři čtvrtě hodiny, dokud sníh není už od pohledu křupavý.

4. Nechte základ dortu trochu vychladnout ve formě, nejlépe na mřížce. Poté ho nožem uvolněte od okrajů a vyjměte. Sloupněte pečicí papír a nechte budoucí dezert úplně vychladnout.

5. Korunujte své dílo: na sněhovou polevu rozetřete v pěkných vlnkách šlehačku a navrch poklaďte jahody; drobné plody můžete ponechat vcelku, větší nakrájejte na plátky.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Dort je nevsedni a vynikajici, doporucuji do testa pridat bud vice masla, nebo mleka ci vody, podle receptu to by to bylo moc tuhe
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.6/05, str.24

Přidat komentář