Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Setonův hrnec aneb Kuře z jámy

Setonův hrnec aneb Kuře z jámy

4.5/5 Počet hodnocení: 12
Více než hodinu Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 894 kcal
Bílkoviny 38 g
Sacharidy 148 g
Tuky 13 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kuře v jámě popisuje E. T. Seton v dobrodružné knize Dva divoši. Výsledkem má být nejen chutné jídlo, ale především zábava pro celou rodinu.

Suroviny

kuře 1 ks
cca 1,2 kg
sůl
mořská
pepř
čerstvě mletý
bylinky 1 svazek
tymián, rozmarýn, oregáno
bio, přepůlený
kopřivy na obalení kuřete

Postup

1

OCHUŤTE
Kuře omyjte, zevnitř i zvenku osolte, případně opepřete. Prstem uvolněte kůži na prsou a do vzniklé kapsy dejte bylinky. Do břišní dutiny vložte dva bobkové listy, přepůlený citron a dvě snítky rozmarýnu. Nohy připevněte k sobě – buď provázkem, nebo přetaženou kůží.

ochucení kuřete bylinkami

2

OBALTE
Kuře pak po vzoru zálesáků obalte kopřivami. Šetřit s nimi nemusíte – maso krásně ovoní a uchrání ho před popelem. Čím delší kopřivy natrháte, tím snadněji se vám bude maso omotávat. Část z nich můžete kuřeti protáhnout mezi stehny nebo strčit do břišní dutiny.

obalení kuřere do listů

3

NAŽHAVTE
Do pečicího papíru zabalte kuře a odložte ho do lednice. V blízkosti jámy rozdělejte oheň a topte tak, abyste získali co nejvíc žhavého popela. Můžete také rozpálit na grilu dřevěné uhlí a připravit popel z něj. V horkém popelu pak dvě hodiny nahřívejte ploché kameny.

zabalení do pečísího papíru

4

KOPEJTE
Mezitím udělejte jámu o průměru asi půl metru, hlubokou zhruba 60–80 cm; nejlépe to jde rýčem. Ke straně jámy, do dna, zapíchněte kůl o průměru 5–8 cm. Když jámu zasypete hlínou a kůl vytáhnete, měla by po něm zůstat díra. Tou pak ke kuřeti nalijete vodu.

vykopání jámy na pečení

5

VRSTVĚTE
Na dno jámy naházejte trošku trávy, na ni dejte vrstvu žhavého popela a na něj položte přibližně polovinu rozžhavených kamenů. Pracujte rychle, aby kameny ani popel zbytečně neztrácely teplotu. Zároveň však dávejte pozor, abyste se nespálili.

příprava ohniště

6

ULOŽTE
Na kameny položte zabalené maso, přidat můžete i brambory ve slupce a/nebo v pečicím papíru zabalené očištěné houby. Navrch opět dejte trávu, další vrstvu popela a další kameny. Nakonec zahrňte pořádnou vrstvou hlíny a udusejte. Kolík stále zůstává zapíchnutý v jámě!

uložení kuřete do pečící jámy

7

VYTÁHNĚTE
Po zhruba 10 minutách opatrně vytáhněte kolík – snažte se, aby dovnitř nepadala hlína. Vzniklým komínem nalijte do jámy zhruba dva litry vody. Díru po kolíku pak rychle zacpěte a udusejte. Nastává krásná část vaření – dvě hodiny si můžete dělat, co chcete.

zakopání kuřete

8

POCHUTNÁVEJTE SI
Po dvou hodinách dušení maso opatrně vyhrabejte; dávejte pozor, abyste se nespálili, horký je i pečicí papír. Balíček položte do pekáčku, rozbalte, odstraňte kopřivy a kuře naporcujte klasickým způsobem. Podávejte s bramborami.

upečené kuře z jámy

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/8

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč