Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Báječně vláčný koláč

Krásně vláčný, a přitom lehký. Když si k němu uvaříte dobrý čaj a koláč naservírujete se zakysanou smetanou, bude to zážitek.


Vydání: 2009/9
Autor:
Hodnocení:
25 (hlasů)
Počet porcí: Na 12 řezů
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení 1½ hodiny
P
Koláč Česká

Ingredience

    • 140 g másla, změklého + trochu na vymazání formy
    • 200 g krupicového cukru
    • 2 vejce
    • 200 g hladké mouky
    • 1–2 lžičky prášku do pečiva
    • ½ lžičky mletého hřebíčku
    • ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
    • 450 g jablek, oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených na tenké plátky
    • moučkový cukr na poprášení

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Máslem vymažte dortovou formu o průměru 20 centimetrů, dno vyložte pečicím papírem. Máslo a cukr dejte do velké mísy nebo robotu a našlehejte dohladka a dosvětla. Postupně, po jednom, přidávejte vejce a vždy je důkladně zašlehejte. Do mouky zamíchejte prášek do pečiva, mletý hřebíček, mletý muškátový oříšek a směs vsypte k utřenému máslu s vejci.

2 Polovinu těsta dejte do formy, navrch rozdělte jablka a zakryjte zbytkem hmoty. Pečte hodinu a půl, nebo dokud těsto ulpívá na špejli. Nelekejte se – i když dort bude vypadat navrchu zlatý a upečený, vnitřek bude potřebovat ještě několik desítek minut. Hotový koláč nechte zchladnout, pak ho posypte moučkovým cukrem. Výborné se zakysanou smetanou nebo crème fraîche.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Přišlo mi, že je toho těsta málo a nezbylo mi dost na potření vrchu, asi jsem zvolila větší formu, nevím, tak tento asi už znovu dělat nebudu...
Obrazek uzivatele
S těstem se musí opravdu šetřit, je dost husté, takže je to trochu pracnější, ale chuť to vynahradí. Patří k mým oblíbeným zimním koláčům.

Přidat komentář