Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Povidla bez míchání
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 137
Více než dvě hodiny Velmi snadné Na 6 sklenic o objemu cca 330 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7154 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 1612 g
Tuky 0 g
Vláknina 124 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na povidla je bezpracný a totálně dokonalý. Vypeckujete švestky, dáte do kastrolu, zasypete cukrem, zalijete octem, a můžete jít relaxovat! Povidla se vaří a vaří, na konci je jen zakápnete rumem, přidáte skořici, a máte hotovo. Povidla připravená bez míchání použijte do buchet, na koláče, vdolky nebo lokše. V zimě jak když najdete.

Suroviny

ocet 250 ml
vrchovatá
rum 100 ml
až 150 ml, tuzemák

Postup

1

Švestky vypeckujte a dejte do největšího a nejširšího hrnce, který máte. Zasypte je cukrem a zalijte octem. Od této chvíle nemíchejte. Přiklopte a nechte 24 hodin stát – raději v chladu, aby nezkvasily.

2

Hrnec bez poklice postavte na sporák (v ideálním případě na kamna) a přiveďte k varu. Hodinu vařte co nejprudčeji, poté teplotu snižte, přiklopte a vařte pět hodin na nejnižším plameni. Nemíchejte!

vaření švestek na povidla

3

Povidla rozmíchejte tyčovým mixérem, přidejte skořici a rum, promíchejte a plňte sklenice. Musejí být čisté a absolutně vysušené. Povidla by měla sahat centimetr pod okraj.

4

Na povrch každé skleničky kápněte trochu tuzemského rumu, zajistí lepší trvanlivost. Zavíčkujte, naplněné skleničky otočte dnem vzhůru a nechte je do druhého dne vychladnout.

mixování povidel

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/10

Komentáře

27.09.2022 10:46
Dobrý den, povidla jsem dělala opakovaně přesně podle receptu, bez míchání. K vaření jsem použila smaltovaný hrnec a fungovalo to skvěle. Hrnec bude možné použít i příště 😉 Je naprosto nepoškozený. Tak hodně štěstí při vaření!
24.08.2018 16:34

Delame takto uz nekolik let. Bez michani to bohuzel neni, michat se musi. Pripalene hrnce mi zachranilo posypani dna jedlou sodou, zaliti malou vrstvickou vody a dat pomalu varit - za nejakou dobu se ode dna odloupne cerna oplatka a nerezovy hrnec byl pod tim vzdycky v poradku.

30.09.2016 16:12

Dobrý den, tak i já se podělím se svou zkušeností :D Dělala jsem várku ze 2 kg, víc se mi do hrnce nevešlo. Vařila jsem 55 minut na indukci stupeň číslo 8 (mám 1-9), občas jsem teda chodila okem zkontrolovat. Pak jsem začla cítit připáleninu, takže mi to nedalo a odhrnula jsem švestky abych viděla dno. Už se začínali přichytávat... Vypnula jsem, přendala do jiného hrnce. Nakonec jsem tedy rozmixovala a konzistence byla pěkně hustá, chuť dobrá. Hrnec zachráněn :) PS: podle toho co jsem vyčetla, to chce buď dodržet dávku 6 kg v jednom hrnci, nebo to na plno vařit kratší dobu a pohlídat si aby se šťáva úplně nevypekla.

 

Apetit magazín

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

Atraktivní a upravený vzhled je cílem každé dívky. K tomu se doporučuje nejen používat různé kosmetické přípravky, ale také zvýšit konzumaci potravin, které obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Ve skutečnosti existuje poměrně velký...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč