OBCHOD

Povidla bez míchání

Recept je to bezpracný a totálně dokonalý. Koupíte švestky, dáte do kastrolu, zasypete cukrem, zalijete octem, a můžete jít relaxovat! Povidla se vaří a vaří, na konci je jen zakápnete rumem, přidáte skořici, a máte hotovo.

Vydání: 2009/10
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
39 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 6 sklenic o objemu cca 330 ml
Doba přípravy: Více než hodinu
Odležení: 24 hodinVaření: 6 hodinPlnění: 15 minut
Příprava 0:15

Ingredience

    • 6 kg švestek
    • 1 kg krupicového cukru
    • 250 ml octa
    • 1 vrchovatá lžička mleté skořice
    • 100–150 ml tuzemského rumu

    Příprava jídla

    1. PECKY PRYČ 
    Švestky vypeckujte  a dejte do největšího a nejširšího hrnce, který máte. Zasypte je cukrem a zalijte octem. Od této chvíle nemíchejte. Přiklopte a nechte 24 hodin stát – raději v chladu, aby nezkvasily.

    2. VAŘTE 
    Hrnec bez poklice postavte na sporák (v ideálním případě na kamna) a přiveďte k varu. Hodinu vařte co nejprudčeji, poté teplotu snižte, přiklopte a vařte pět hodin na nejnižším plameni. Nemíchejte!

    3. PŘIDEJTE SKOŘICI A RUM 
    Povidla rozmíchejte tyčovým mixérem, přidejte skořici a rum, promíchejte a plňte sklenice. Musejí být čisté a absolutně vysušené. Povidla by měla sahat centimetr pod okraj.

    4. ZAVÍČKUJTE
    Na povrch každé skleničky kápněte trochu tuzemského rumu, zajistí lepší trvanlivost. Zavíčkujte, naplněné skleničky otočte dnem vzhůru a nechte je do druhého dne vychladnout.

     

     

     

    Nahlásit chybu v receptu

    Ochutnejte také

    Sladkokyselé švestkové čatní se šalotkami na červeném víně

    16x povidla a co s nimi!

    Komentáře

    Obrazek uzivatele
    Hrnec na odpis - po hodinovém vaření na max bez míchání (Varna deska). Po výměně hrnce a následném michani, hotovo celkem rychle, když pominu jemně "karamelovou" příchuť. Dodala bych ze 6 kg svestek se vám určitě nevejde do běžného hrnce, který mate ve skříni. Ten je tak max na 3 kg a to ještě s rizikem kontaminace okolí během vaření. Bezpracne to rozhodne nebylo...
    Obrazek uzivatele
    Dobrý den, tak i já se podělím se svou zkušeností :D Dělala jsem várku ze 2 kg, víc se mi do hrnce nevešlo. Vařila jsem 55 minut na indukci stupeň číslo 8 (mám 1-9), občas jsem teda chodila okem zkontrolovat. Pak jsem začla cítit připáleninu, takže mi to nedalo a odhrnula jsem švestky abych viděla dno. Už se začínali přichytávat... Vypnula jsem, přendala do jiného hrnce. Nakonec jsem tedy rozmixovala a konzistence byla pěkně hustá, chuť dobrá. Hrnec zachráněn :)
    PS: podle toho co jsem vyčetla na gurmanka.cz, to chce buď dodržet dávku 6 kg v jednom hrnci, nebo to na plno vařit kratší dobu a pohlídat si aby se šťáva úplně nevypekla.

    Přidat komentář