
Nepečený krémový dort s pomeranči
Noblesní zakončení svátečního menu. Po všem vánočním pečení jistě uvítáte, že se náš dezert do trouby dávat nemusí. A navíc si ho můžete připravit den předem.
Ingredience
- 200 g oblíbených sušenek (viz Něco navíc)
- 85 g másla
- 2 kelímky 40% smetany ke šlehání
- nastrouhaná kůra z 1 biopomeranče
- 1 sáček želatiny v prášku (musí být taková, abyste ji mohli vařit; vyrábí například dr. Oetker)
- 85–100 g krupicového cukru
- 200 g smetanového krémového sýra (Fénix, Lučina, Philadelphia)
- 200 g mascarpone
- 4 lžíce pomerančového likéru
- plátek pomeranče na ozdobu; pro lesk ho můžete potřít zahřátým pomerančovým džemem
Příprava jídla
1 Nahrubo rozdrťte sušenky a v míse je promíchejte s máslem. Pokryjte směsí dno rozevírací dortové formy a upěchujte. Dejte na 30 minut odpočinout do chladničky.
2 V malém rendlíku přiveďte k varu smetanu spolu s pomerančovou kůrou a želatinou. Odstavte a nechte chvilku stát, aby se uvolnilo co nejvíc vonných silic. Smetanový sýr a mascarpone prošlehejte s cukrem, přidejte pomerančový likér a vymíchejte na hladký krém. Přilijte i pomerančovou smetanu a opět důkladně promíchejte. Krém naneste na sušenkový základ, uhlaďte a dejte alespoň na čtyři hodiny, ale klidně i přes noc vychladit. Ozdobte plátkem pomeranče.
Něco navíc:
Jaké sušenky použít na základ? Výborné jsou Club BeBe sušenky s máslovou příchutí. V anglosaských zemích se ale často používají takzvané digestivní sušenky, jako třeba ty od firmy McVitie’s, u nás je prodává například Robertson (www.robertson.cz). Základ připravujte jen ze sušenek, které máte opravdu rádi. Pokud vám nějaké doma leží delší dobu a nikomu nechutnají, věřte, že se jejich chuť v dortu nezmění.
Přidat komentář