Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Nepečený krémový dort s pomeranči

Noblesní zakončení svátečního menu. Po všem vánočním pečení jistě uvítáte, že se náš dezert do trouby dávat nemusí. A navíc si ho můžete připravit den předem.

Vydání: 2009/12
Autor:
Hodnocení:
15 (hlasů)
Počet porcí: Pro 8 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chlazení
P
Dort Americká

Ingredience

    • 200 g oblíbených sušenek (viz Něco navíc)
    • 85 g másla
    • 2 kelímky 40% smetany ke šlehání
    • nastrouhaná kůra z 1 biopomeranče
    • 1 sáček želatiny v prášku (musí být taková, abyste ji mohli vařit; vyrábí například dr. Oetker)
    • 85–100 g krupicového cukru
    • 200 g smetanového krémového sýra (Fénix, Lučina, Philadelphia)
    • 200 g mascarpone
    • 4 lžíce pomerančového likéru
    • plátek pomeranče na ozdobu; pro lesk ho můžete potřít zahřátým pomerančovým džemem

Příprava jídla

1 Nahrubo rozdrťte sušenky a v míse je promíchejte s máslem. Pokryjte směsí dno rozevírací dortové formy a upěchujte. Dejte na 30 minut odpočinout do chladničky.

2 V malém rendlíku přiveďte k varu smetanu spolu s pomerančovou kůrou a želatinou. Odstavte a nechte chvilku stát, aby se uvolnilo co nejvíc vonných silic. Smetanový sýr a mascarpone prošlehejte s cukrem, přidejte pomerančový likér a vymíchejte na hladký krém. Přilijte i pomerančovou smetanu a opět důkladně promíchejte. Krém naneste na sušenkový základ, uhlaďte a dejte alespoň na čtyři hodiny, ale klidně  i přes noc vychladit. Ozdobte plátkem pomeranče.
 

Něco navíc:

Jaké sušenky použít na základ? Výborné jsou Club BeBe sušenky s máslovou příchutí. V anglosaských zemích se ale často používají takzvané digestivní sušenky, jako třeba ty od firmy McVitie’s, u nás je prodává například Robertson (www.robertson.cz). Základ připravujte jen ze sušenek, které máte opravdu rádi. Pokud vám nějaké doma leží delší dobu a nikomu nechutnají, věřte, že se jejich chuť v dortu nezmění.

 

 

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Rybí menu se svěžími citrusy

Rybí menu se svěžími citrusy

Přidat komentář