Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Hedvábný koláč s kuřecími játry

Hebká náplň z kuřecích jater vytváří příjemný kontrast ke křupavému korpusu. Nezapomenutelný předkrm slavnostního menu.
Vydání: 2009/12
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy:
Chlazení: 80 minut
Pečení: 50 minut
P
Koláč Francouzská

Ingredience

    • 250 g hladké mouky + na poprášení válu
    • 2 lžičky sušeného tymiánu
    • 140 g másla, chladného, pokrájeného na kostičky
    • 1 žloutek
    • 1 lžíce mléka
    • sůl a čerstvě mletý pepř

    Na náplň
    • 140 g kuřecích jater, nakrájených
    • 140 ml 40% smetany ke šlehání
    • 1 vejce
    • 1 lžíce brandy
    • 2 lžičky portského vína
    • 1 malý stroužek česneku, na plátky
    • 1 šalotka, hrubě nasekaná
    • pár lístků čerstvého tymiánu
    • špetka muškátového květu

    K podávání
    • 6 lžic karamelizovaných cibulek nebo čatní (pokud nemáte domácí, koupíte třeba v Marks & Spencer)
    • 50 g lískových oříšků, nasucho opražených a lehce rozdrcených
    • 3 hrsti salátu (rukola, polníček)
    • 6 lžic olivového oleje nebo oleje z lískových oříšků
    • 2 lžíce balzamikového octa
    • 3 fíky, rozčtvrcené

Příprava jídla

1 Do nádoby robotu dejte mouku, sušený tymián, máslo a půl lžičky soli a promíchejte na hmotu připomínající drobenku. Přidejte žloutek a mléko a propracujte na soudržnétěsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a dejte aspoň na hodinu do lednice.

2 Vychlazené těsto na lehce pomoučněné pracovní ploše vyválejte tak, abyste jím mohli vyložit dno i boky obdélníkové zapékací formy (nejlépe se zvlněnými okraji) o rozměrech zhruba 11 x 33 centimetrů. Když se těsto někde protrhne, zakryjte ho odřezkem; všechny ostatní odřezky uschovejte v ledničce. Formu s těstem přetáhněte potravinářskou fólií a dejte ještě na dvacet minut do lednice nebo mrazáku.

3 Mezitím připravte náplň. Všechny potřebné suroviny dejte do nádoby robotu, přidejte půl lžičky soli, opepřete a rozmixujte dohladka. Poté propasírujte přes síto do mísy a dejte stranou.

4 Troubu rozpalte na 200 °C. Formu s těstem překryjte papírem na pečení, zatěžkejte suchými fazolemi a pečte čtvrt hodiny. Vyndejte z trouby, odstraňte fazole i papír, případné díry nebo nerovnosti v těstě překryjte odřezky a dejte na další čtvrthodinu předpéct do trouby tak, aby těsto krásně zezlátlo. Troubu stáhněte na 120 °C. Do předpečeného korpusu naneste játrovou směs a koláč ihned vraťte zpět do trouby. Pečte dvacet minut. Nechte vychladnout.

5 Koláč nakrájejte na šest dílů, každý dejte na talíř, vedle naaranžujte cibulku, pár oříšků, doplňte salátovými lístky a vše pokapejte olejem a octem. Nakonec ozdobte fíky.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Slavnostní menu bez ryby

Slavnostní menu bez ryby

Přidat komentář