Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Křupavý bramborový koláč

Do křupava vypečené bramborové lupínky skvěle doplní hovězí pečeni. Budou vám chutnat i bez masa, jako lehká večeře.
Vydání: 2009/12
Autor:
Hodnocení:
14 (hlasů)
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy:
Pečení: 75 minut
P
Koláč Francouzská

Ingredience

    • 1,3 kg brambor, varného typu B
    • 85 g másla, rozpuštěného
    • 1 lžíce čerstvých tymiánových lístků + několik krátkých snítek navíc
    • špetka strouhaného muškátového oříšku
    • 5 lžic olivového oleje
    • hrubá mořská sůl a mletý černý pepř
    • 3 šalotky, najemno nakrájené
    • 200 g anglické slaniny, na nudličky

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 220 °C. Brambory oloupejte a dejte je do hrnce s osolenou studenou vodou, přiveďte k varu a vařte tři minuty. Sceďte a brambory osušte. Až zchladnou tak, že je bez problémů udržíte v ruce, nakrájejte je na velmi tenká kolečka.

2 Dno kulaté zapékací mísy polijte máslem tak, aby zalilo celé dno (stačit by měla jen část másla), doprostřed dejte pár krátkých snítek tymiánu a zatižte je kolečkem brambory. Část brambor pak v pravidelných kruzích rozložte okolo tak, abyste zcela zakryli dno. Zbývající bramborové plátky dejte do mísy, přelijte je nespotřebovaným rozpuštěným máslem, přidejte špetku muškátového oříšku, tymián a hodně osolte a opepřete. V pánvi rozpalte 3 lžíce olivového oleje a pak na něm osmahněte šalotku a po 5 minutách přidejte i slaninu. Směs vmíchejte k bramborám a navrstvěte je do zapékací mísy.

3
Dejte péct na hodinu a čtvrt. Čas od času formu vyndejte, brambory přitlačte ke dnu a lehce pokapejte olivovým olejem. Vyklopte a ozdobte hrubou mořskou solí. Podávejte jako přílohu ke svíčkovové pečeni v krustě.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Slavnostní menu bez ryby

Slavnostní menu bez ryby

Přidat komentář