Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Schwarzwaldská roláda

Královna mezi roládami. Nadýchaný piškot ukrývá vanilkovou šlehačku se šťavnatými opilými višněmi. Sváteční kombinace.
Vydání: 2009/12
Autor:
Hodnocení:
42 (hlasy)
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy:
Pečení: 12-14 minut
P
Koláč Středoevropská

Ingredience

    • 5 vajec
    • 100 g krupicového cukru + na posypání
    • 60 g hladké mouky
    • 40 g kakaa holandského typu
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • 100 ml silného černého čaje Earl Grey
    • moučkový cukr na poprášení

    Na náplň
    • 150–180 g kompotovaných višní, okapaných
    • 1–2 lžíce bourbonu
    • 2 kelímky 40% smetany ke šlehání
    • 2 vanilkové cukry

    Na čokoládovou polevu
    • 200 g kvalitní čokolády, nalámané
    • 10 g másla
    • 1 kelímek 40% smetany ke šlehání
    • 1 lžička bourbonu

    Na čokoládové lístky
    • 200 g kvalitní čokolády
    • 20 celých neporušených bobkových listů

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Vejce utřete s cukrem do světlé krémové hmoty; ručním elektrickým šlehačem to bude trvat zhruba pět minut. Mouku smíchejte s kakaem a obrácenou stranou lžíce pořádně rozetřete kakaové hrudky. Sypkou směs přidejte k vajíčkům, přilijte vanilkový extrakt a pořádně promíchejte. Těsto rozetřete na plech s pečicím papírem a pečte 12–14 minut. Vyndejte a plát těsta ihned překlopte na arch papíru posypaný krupicovým cukrem a podložený vlhkou utěrkou. Od delší strany zarolujte (i s utěrkou a pečicím papírem). Nechte vychladnout.

2
Čokoládu na polevu dejte spolu s máslem do hrnce a přelijte horkou smetanou (měla by být téměř vroucí, ale nesmí projít varem) a nechte 5 minut stát. Přilijte bourbon a umíchejte dohladka.

3 Roládu rozmotejte, stáhněte z ní pečicí papír a pokapejte ji čajem. Smetany ušlehejte dotuha a oslaďte je vanilkovým cukrem. Šlehačkou potřete těsto. Okapané višně promíchejte s bourbonem, nandejte je na šlehačku a roládu zaviňte. Potřete ji čokoládovou polevou.

4 Nakonec roládu ozdobte čokoládovými lístky vyrobenými pomocí bobkových listů. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, nechte dvě minuty stát a promíchejte zcela dohladka. Bobkové listy položte na pracovní plochu vrchní stranou dolů. Spodní strany plné krásných žilek potřete tenkou vrstvou čokolády. Nechte zchladnout, poté potřete ještě druhou vrstvou čokolády a lístky dejte do mrazáku zcela ztuhnout. Před zdobením opatrně ,odlepte‘ bobkový list a čokoládovými lístky ozdobte roládu. Poprašte moučkovým cukrem a servírujte nakrájené na kolečka.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Slavnostní menu bez ryby

Slavnostní menu bez ryby

Piškotové dezerty

Přidat komentář