Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Terina s dýní, ječmenem a špenátem

Terina s dýní, ječmenem a špenátem

4.7/5 Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6287 kcal
Bílkoviny 207 g
Sacharidy 627 g
Tuky 305 g
Vláknina 108 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ideální hlavní chod pro slavnostní veřeři bez kousku masa.

Suroviny

Na nádivku
malá (asi 1 ks), nejlépe máslová, oloupaná, na kostky
olivový olej 3 PL
nadrobno
česnek 3 stroužky
drcený
na plátky
kaštany 85 g
vařené, na čtvrtky
100 g
perlový ječmen japonský název hatomugi, lze nahradit kroupami
vývar zeleninový 1,2 l
sójová omáčka 1 PL
tmavá
sůl
mořská
pepř
čerstvě mletý
z jednoho biocitronu
ricotta 250 g
šalvěj 1 hrst
nasekané
petrželka 2 hrsti
nasekaná
Na těsto
máslo 140 g
tuk 85 g
mléko 100 ml
vejce 1 ks
zlehka prošlehané

Postup

1

Troubu předehřejte na 190 °C. Dýni dejte na plech, pokapejte lžící oleje a pečte 25–30 minut doměkka. Dejte stranou.

2

Mezitím v pánvi na zbývajícím oleji zvolna opékejte cibuli a česnek, až zesklovatí a změknou; stačit by měly čtyři minuty. Odeberte dvě třetiny směsi. Do pánve přidejte žampiony, kaštany a ječmen a míchejte pár minut. Přilijte vývar, přiveďte k varu a nechte asi 30 minut probublávat – ječmen by měl změknout, měl by být lepkavý a všechna tekutina by se měla vsáknout. Vmíchejte sójovou omáčku, osolte, opepřete.

3

V míse smíchejte nastrouhanou citronovou kůru, ricottu, čerstvý smetanový sýr, odloženou cibuli s česnekem a řádně osolte a opepřete. Odeberte třetinu směsi a promíchejte ji se šalvějí a upečenou dýní. Špenát vařte na páře asi 2 minuty a pak vymačkejte tekutinu v čistém kapesníku.Nahrubo nasekejte a smíchejte se zbývajícími dvěma třetinami sýrového krému a s petrželkou.

4

Vymažte větší chlebíčkovou formu olejem. Z alobalu udělejte tři dlouhé pásy (každý ze tří vrstev) a vyložte jimi dno i stěny formy; terina půjde snáz vyklopit. V míse promíchejte mouku se 3 lžičkami soli. V hrnci rozehřejte máslo, rostlinný tuk a mléko s 200 ml vody. Zvyšte plamen, a když se po okraji začnou tvořit bublinky, vsypte mouku a rychle míchejte, až je směs jednolitá. Sejměte z ohně. Když těsto trochu prochladne, znovu vymíchejte a pak vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu. Dejte stranou třetinu; zbytek vyválejte na plát tak velký, abyste s ním mohli vyložit formu a kousek ještě přečníval.

5

Přesuňte těsto do formy a vymačkejte ho do všech záhybů. Na dno naklaďte špenátovou náplň a uhlaďte ji. Totéž zopakujte s ječmenem a nakonec s dýňovou vrstvou; jen dýni trochu víc navršte do středu, abyste získali pěkný vyboulený vršek. Přes náplně přehrňte přečnívající těsto a potřete ho vajíčkem. Vyválejte zbylé těsto a náplň zakryjte. Těsto pořádně přitlačte a lehce osolte. Pokud chcete, můžete okraje ozdobně zohýbat a povrch ozdobit vykrájenými lístky ze zbylého těsta a bobkovými listy; pokud chcete, aby zůstaly zelené, přilepte je trochou vajíčka až 30 minut před dopečením. (V této fázi můžete terinu nechat přes noc v ledničce.)

6

Troubu předehřejte na 190 °C a dejte dovnitř plech na pečení. Terinu potřete vejcem a vložte na rozpálený plech v troubě. Po 30 minutách ztlumte na 170 °C a pečte ještě hodinu a půl, až je těsto zlatohnědé a nádivka pevná. Nechte stát 15–20 minut, než budou hotové ostatní pokrmy; terina bude pořád horká. Pak ji opatrně vyklopte nebo vytáhněte pomocí přečnívajícího alobalu. Krájejte na silnější plátky a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/12

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč