Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Terina s dýní, ječmenem a špenátem

Ideální hlavní chod pro slavnostní veřeři bez kousku masa
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Počet porcí: Pro 4-8 osob
Doba přípravy:
Pečení: 150 minut Vaření: 60 minut
P
Ostatní

Ingredience

    Na nádivku
    • 1 malá dýně, nejlíp butternut (asi 1 kg), oloupaná a nakrájená na kostky
    • 3 lžíce panenského olivového oleje
    • 3 cibule, nakrájené nadrobno
    • 3 stroužky česneku, drcené
    • 100 g žampionů, nakrájených na plátky
    • 85 g celých vařených kaštanů, rozkrojených na čtvrtky
    • 100 g perlového ječmene (pod japonským názvem hatomugi k dostání v prodejnách zdravé výživy); nahradit lze kroupami
    • 1,2 litru zeleninového vývaru
    • 1 lžíce tmavé sójové omáčky
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • strouhaná kůra z 1 biocitronu
    • 250 g ricotty
    • 200 g smetanového čerstvého sýra
    • hrst šalvějových lístků, nasekaných
    • 400 g baby špenátu
    • 2 hrsti petrželky, nasekané

    Na těsto
    • 700 g hladké mouky + trochu na vál
    • 140 g másla
    • 85 g rostlinného tuku (např. Vive bio)
    • 100 ml mléka
    • 1 vejce, zlehka prošlehané
    • několik bobkových listů

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 190 °C. Dýni dejte na plech, pokapejte lžící oleje a pečte 25–30 minut doměkka. Dejte stranou.

2 Mezitím v pánvi na zbývajícím oleji zvolna opékejte cibuli a česnek, až zesklovatí a změknou; stačit by měly čtyři minuty. Odeberte dvě třetiny směsi. Do pánve přidejte žampiony, kaštany a ječmen a míchejte pár minut. Přilijte vývar, přiveďte k varu a nechte asi 30 minut probublávat – ječmen by měl změknout, měl by být lepkavý a všechna tekutina by se měla vsáknout. Vmíchejte sójovou omáčku, osolte, opepřete.

3 V míse smíchejte nastrouhanou citronovou kůru, ricottu, čerstvý smetanový sýr, odloženou cibuli s česnekem a řádně osolte a opepřete. Odeberte třetinu směsi a promíchejte ji se šalvějí a upečenou dýní. Špenát vařte na páře asi 2 minuty a pak vymačkejte tekutinu v čistém kapesníku.Nahrubo nasekejte a smíchejte se zbývajícími dvěma třetinami sýrového krému a s petrželkou.

4 Vymažte větší chlebíčkovou formu olejem. Z alobalu udělejte tři dlouhé pásy (každý ze tří vrstev) a vyložte jimi dno i stěny formy; terina půjde snáz vyklopit. V míse promíchejte mouku se 3 lžičkami soli. V hrnci rozehřejte máslo, rostlinný tuk a mléko s 200 ml vody. Zvyšte plamen, a když se po okraji začnou tvořit bublinky, vsypte mouku a rychle míchejte, až je směs jednolitá. Sejměte z ohně. Když těsto trochu prochladne, znovu vymíchejte a pak vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu. Dejte stranou třetinu; zbytek vyválejte na plát tak velký, abyste s ním mohli vyložit formu a kousek ještě přečníval.

5 Přesuňte těsto do formy a vymačkejte ho do všech záhybů. Na dno naklaďte špenátovou náplň a uhlaďte ji. Totéž zopakujte s ječmenem a nakonec s dýňovou vrstvou; jen dýni trochu víc navršte do středu, abyste získali pěkný vyboulený vršek. Přes náplně přehrňte přečnívající těsto a potřete ho vajíčkem. Vyválejte zbylé těsto a náplň zakryjte. Těsto pořádně přitlačte a lehce osolte. Pokud chcete, můžete okraje ozdobně zohýbat a povrch ozdobit vykrájenými lístky ze zbylého těsta a bobkovými listy; pokud chcete, aby zůstaly zelené, přilepte je trochou vajíčka až 30 minut před dopečením. (V této fázi můžete terinu nechat přes noc v ledničce.)

6 Troubu předehřejte na 190 °C a dejte dovnitř plech na pečení. Terinu potřete vejcem a vložte na rozpálený plech v troubě. Po 30 minutách ztlumte na 170 °C a pečte ještě hodinu a půl, až je těsto zlatohnědé a nádivka pevná. Nechte stát 15–20 minut, než budou hotové ostatní pokrmy; terina bude pořád horká. Pak ji opatrně vyklopte nebo vytáhněte pomocí přečnívajícího alobalu. Krájejte na silnější plátky a podávejte. 
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Sváteční vegetariánské menu

Sváteční vegetariánské menu

24 úžasných dýňových receptů

Přidat komentář