Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Noblesní vánoční roláda

Roláda připomínající zasněžené poleno je tradiční dezert podle keltského zvyku. Kdo ho jednou ochutná, už bez něj nemůže oslavit Vánoce!
Vydání: 2009/12
Autor:
Hodnocení:
31 (hlas)
Počet porcí: Na 10 řezů
Doba přípravy:
Pečení: 10-15 minut
P
Dort Britská

Ingredience

    • 50 g holandského kakaa + trochu navíc
    • 75 g hladké mouky
    • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
    • 5 velkých vajec
    • 100 g krupicového cukru + na posypání

    Na náplň
    • 1 kelímek smetany ke šlehání
    • 3 lžíce baileys

    Na čokoládový krém

    • 300 g másla + trochu na pečicí papír
    • 100 g moučkového cukru + na poprášení
    • 400 g tmavé čokolády, rozpuštěné

Příprava jídla

1 Předehřejte troubu na 190 °C. Plech o rozměru 30 x 40 cm vyložte pečicím papírem, potřete máslem a poprašte kakaem.

2 Vejce s cukrem 8 minut šlehejte elektrickými metlami do pěny. Pak opatrně vmíchejte mouku prosátou s kypřicím práškem a kakaem. Rozetřete na pečicí papír poprášený kakaem a pečte 10–15 minut.

3 Nechte dvě minuty chladnout a pak placku položte na čistý pečicí papír posypaný krupicovým cukrem. Opatrně stáhněte papír, na kterém jste korpus pekli, a korpus od delší strany i se spodním papírem zarolujte.

4 Na náplň ušlehejte dotuha smetanu a přimíchejte baileys. V jiné misce utřete přísady na čokoládový krém – nejprve máslo s cukrem, pak vmíchejte rozpuštěnou čokoládu. Nechte vychladit.

5 Rozbalte roládu. Lžičkou na ni naneste několik hromádek čokoládového krému; použijte necelou polovinu. Pak na něj naneste šlehačku s baileys a opět zabalte. Hotovou roládu potřete zbytkem čokoládového krému, vytvořte reliéf polena a poprašte moučkovým cukrem.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Klasické štědrovečerní menu

Klasické štědrovečerní menu

Přidat komentář