Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zmrzlinová bomba

Zmrzlinová bomba bude bombastická jen při použití kvalitní zmrzliny. Pozor si dávejte na levné druhy, které obsahují spoustu vzduchu.
Vydání: 2009/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: Pro 10 osob
Doba přípravy:
P
Dort Ostatní

Ingredience

    • 1 l čokoládové zmrzliny
    • 750 ml pistáciové nebo kávové zmrzliny
    • 500 ml vanilkové zmrzliny
    • 50 g rozinek sultánek namočených ve
    • 3 lžících sherry, brandy či jinéhoalkoholu
    • 4 čokoládové lanýže, nakrájené na kousky (pokud nemáte domácí, koupíte je v obchodech s čokoládovými bonbony nebo jako bonboniéru)
    • světlý nebo čokoládový piškot o průměru 20 cm (buď domácí, či kupovaný, použít můžete i kupované piškotové plátky…)
    • po 100 g bílé a tmavé čokoládové polevy

Příprava jídla

1 Mísu o průměru 20 cm dejte vychladit do mrazáku. Čokoládovou zmrzlinu nechte trochu povolit a pak ji pomocí lžíce rozetřete po dně i bocích mísy. Vraťte do mrazničky asi na půl hodiny, aby zmrzlina úplně ztuhla. Během této doby nechte změknout pistáciovou zmrzlinu a pak ji stejným způsobem natřete na čokoládovou vrstvu. Opět nechte zmrznout dotuha.

2 Vyjměte z mrazničky vanilkovou zmrzlinu a rozdělte ji na poloviny. Do jedné poloviny vmíchejte okapané sultánky a pokrájené lanýže. Druhou – neochucenou – polovinu zmrzliny natřete do mísy na pistáciovou vrstvu. Nakonec do mísy vtlačte ochucenou vanilkovou zmrzlinu a celé dílo zakryjte piškotovým korpusem. (Pokud použijete hranaté piškotové plátky, seřízněte je po obvodu misky dokulata.) Překryjte potravinářskou fólií a nechte opět ztuhnout.

3 Těsně před podáváním rozpusťte obě čokoládové polevy. Mísu s dortem na pár sekund ponořte do horké vody, bombu vyklopte na servírovací podnos a pocákejte rozpuštěnou čokoládou. Před krájením nechte dezert 20 minut povolit v lednici.
Nahlásit chybu v receptu

Přidat komentář