Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Trifle s lesními plody a karamelovými střepy

Trifle je ozdobou každého slavnostně prostřeného stolu. Servírujte ho s velkou lžící nebo mělkou naběračkou a malými mističkami – každý z vašich hostů si nabere tolik, kolik sní.

Vydání: 2009/12
Autor:
Hodnocení:
7 (hlasů)
Počet porcí: Pro 8 osob
Doba přípravy:
P
Britská

Ingredience

    • 500 g mražené směsi lesního ovoce, povolené
    • 6 lžic třešňovice, griotky nebo brandy
    • moučkový cukr
    • 1 balíček piškotových plátků (třeba Babeta, koupíte v oddělení pečiva)
    • 250 g sýra typu mascarpone
    • 300 g citronového krému (viz Něco navíc)
    • 200 g krupicového či krystalového cukru
    • 2 kelímky smetany ke šlehání
    • máslo či olej na potření pečicího papíru

Příprava jídla

1 Promíchejte ovoce s alkoholem a případně oslaďte. Piškotové plátky pokrájejte tak, aby dobře sedly na dno mísy. Narovnejte je do ní a zakryjte ovocem. Pořádně prošlehejte mascarpone, přimíchejte k němu citronový krém či ochucený pudink. Směs naneste na ovoce, zakryjte fólií a nechte v chladu.

2 Mezitím si připravte karamelové střepy. Cukr vsypte do velké pánve (nejlépe s bílým nebo stříbrným dnem, abyste dobře mohli sledovat barvu karamelu). Postavte ji na nízký plamen a zahřívejte. Jakmile karamel dosáhne tmavě zlaté barvy, nalijte ho na pečicí papír potřený tukem a nechte zchladnout a ztuhnout.

3 Před podáváním ušlehejte šlehačku, naneste ji na citronové mascarpone a trifle ozdobte rozlámaným karamelem.

 

 

Něco navíc:

 

 

 

  • Citronový krém koupíte pod názvem Lemon Curd v Marks & Spencer; pokud ho neseženete, promíchejte kupovaný vanilkový pudink s citronovou šťávou a nastrouhanou kůrou.
  • Karamelové střepy si můžete připravit dopředu, jen vám nesmějí navlhnout – změkly by. Skladujte je proto ve vzduchotěsné nádobě.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Silvestrovské menu

Silvestrovské menu

Přidat komentář