Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Sladký chlebíček s pomeranči a brusinkami

Výborný moučník! Jeho příprava je blesková a výsledkem je vláčná dobrota, která vám bohužel většinou nevydrží ani na snídani, na kterou jste ji plánovali.
Vydání: 2010/2
Autor:
Hodnocení:
6 (hlasů)
Počet porcí: Na 2 chlebíčky
Doba přípravy:
Pečení: 40 minut
P
Koláč Česká

Ingredience

    • 400 g hladké mouky
    • 275 g krupicového cukru
    • 1/2 lžičky soli
    • 2 lžičky kypřicího prášku
    • 1/4 lžičky jedlé sody
    • 125 ml rozpuštěného másla + další na vymazání
    • 200 ml zakysané smetany
    • 175 ml mléka
    • 1 hrnek dílků pomeranče bez veškerých blan (asi 2 malé pomeranče)
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • 1 lžička pomerančového aromatu nebo likéru Cointreau či Grand Marnier
    • 180 g čerstvých nebo 130 g sušených brusinek
    • 2 vejce

    Na polevu
    • 1 bílek
    • 100 g moučkového cukru
    • 2 lžíce pomerančové šťávy

Příprava jídla

1 Máslem vymažte dvě formy na biskupský chlebíček (nemusejí se vysypávat). Troubu předehřejte na 180 °C.

2 V míse smíchejte suché přísady a pak přidejte máslo. Prošlehejte mléko, smetanu, extrakty, vejce. Přilijte do mísy a promíchejte dohladka. Nakonec vsypte celé brusinky a pomeranče natrhané na kousky. Rozdělte do chlebíčkových forem a pečte asi čtyřicet minut, nebo dokud zapíchnutou špejli nevytáhnete suchou. Nechte vychladnout.

3 Mezitím si připravte polevu. Nad horkou vodní lázní třete všechny přísady asi pět minut do hladka a leskla; nejlíp to jde při teplotě tak 40 °C – tedy mírně teplejší než prst. Ještě teplou polevou přestříkejte moučníky a nechte ztuhnout.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Brusinky. 24 receptů pro chladné dny.

Přidat komentář