OBCHOD

Čokoládový perník

Zázvor a melasa v našem perníku jsou prostě božské!
Vydání: 2008/11
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
20 (hlasů)
Počet porcí: Na 12 kousků
Doba přípravy:
Pečení: 45 minut
Koláč

Ingredience

    • 175 g másla
    • 125 g tmavého třtinového cukru
    • 200 g melasy (prodávají lékárny a prodejny zdravé výživy)
    • 200 g zlatého sirupu (prodává Marks & Spencer) či medu
    • 2 hřebíčky, mleté
    • 1 lžička mleté skořice
    • 2 lžičky mletého zázvoru
    • 1 lžička jedlé sody
    • 2 vejce
    • 250 ml mléka
    • 275 g hladké mouky
    • 40 g kakaa
    • 175 g čokoládových čoček

    Na polevu
    • 50 g másla
    • 150 ml smetany ke šlehání
    • 200 g čokolády na vaření

Příprava jídla

1 Předehřejte troubu na 160 °C. Pečicí nádobu o velikosti 20 x 30 cm a hloubce 5 cm vyložte pečicím papírem. Lze si však přizpůsobit i větší plech pomocí pásu z natřikrát složeného alobalu.

2 V kastrůlku zahřívejte máslo, cukr, melasu, sirup a koření, až se cukr rozpustí, a odstavte. V hrnečku rozpusťte jedlou sodu ve dvou lžících horké vody. Do cukrové směsi zašlehejte vejce, mléko a roztok se sodou. Navrch prosijte mouku s kakaem a zapracujte pomocí dřevěné vařečky. Vmíchejte čokoládové čočky, vlijte do formy a pečte asi 45 minut. Nechte vychladnout.

3 Přísady na polevu za stálého míchání zvolna rozpusťte ve vodní lázni. Nechte mírně zchladnout a naneste na perník vyndaný z formy.

Něco navíc: Melasu a zlatý sirup můžete nahradit 300 g medu a přidat trochu více mléka. Perník bude mít nepatrně jinou chuť, ale léčivé účinky melasy nahradí léčivé účinky medu a chuťově bude také výtečný.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Plněný perník

Čokoláda

reklama

Komentáře

Obrazek uzivatele
Čokoládový perník naprosto luxusní, jen jsme ho museli péct cca o 10 minut déle.
Obrazek uzivatele
Jedním slovem - skvělý!!!

Přidat komentář