Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Tarta de Santiago

Tenhle lahodný španělský koláč se peče u příležitosti velikonoční pouti do Santiaga de Compostela. Po staletí má na svém povrchu kříž ve tvaru meče, symbolu rytířského řádu svatého Jakuba z Compostely. Usiluje dokonce o značku chráněného zeměpisného označení v rámci Evropské unie.
Vydání: 2010/4
Autor:
Hodnocení:
19 (hlasů)
Počet porcí: Pro 8 osob
Doba přípravy: Více než hodinu
Odležení: 30 minut
Pečení: 30 minut
P
Koláč Středomořská

Ingredience

    • 200 g hladké mouky + další na vál
    • 75 g moučkového cukru
    • 100 g másla + další na vymazání formy
    • 1 vejce
    • případně trochu mléka na naředění

    Na náplň
    • 4 vejce
    • 250 g krupicového cukru
    • nastrouhaná kůra z 1 biocitronu
    • 250 g mletých loupaných mandlí
    • moučkový cukr na posypání

Příprava jídla

1 Z mouky, cukru, nasekaného másla a vejce vypracujte soudržné těsto. Podle potřeby přidejte trochu mléka. Z těsta utvořte hroudu a zabalené do fólie ho nechte v chladu odležet asi půl hodiny. Mezitím připravte náplň: ušlehejte z vajec a cukru hustý krém. Přimíchejte citronovou kůru a mandle. Předehřejte troubu na 180 °C.

2 Z těsta vyválejte na pomoučněném vále kulatý plát a vyložte jím (včetně asi 2–3cm okraje) rozevírací formu o průměru 26 cm. Naneste náplň, povrch uhlaďte a pečte asi půl hodiny. Koláč nechte vychladnout ve formě. Přeneste ho na podnos, přiložte šablonu, pocukrujte a nakrájejte.

NĚCO NAVÍC

Šablonu kříže najdete na internetu – ve vyhledávači obrázků zadejte slova „torta de santiago“ a „plantilla“ (španělsky šablona).

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Sladké Velikonoce!

Přidat komentář