Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Drůbeží vývar – základní recept

Drůbeží vývar – základní recept
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Drůbeží vývar – základní recept

4.7/5 Počet hodnocení: 59
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2219 kcal
Bílkoviny 193 g
Sacharidy 129 g
Tuky 99 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Drůběží, kuřecí nebo slepičí vývar dokáže postavit na nohy, zahřát a dodat sílu. Jak připravit vývar, aby se nezakalil a měl pořádnou sílu i chuť? Pojďte do toho s námi, připravte si rovnou dvojitou dávku, ať můžete část vývaru zamrazit. Později uvaříte slepičí polévku raz dva.

Suroviny

mrkev 2 ks
střední, očištěné
petržel 1 ks
očištěná
celer 1 plátek
silný
oloupaná
česnek 1 stroužek
oloupaný
pepř celý 5 kuliček
nové koření 3 kuličky
tymián 1 snítka

Postup

1

Na sporák dejte velký hrnec, rozpalte ho a vhoďte do něj maso, mrkev, petržel, celer a cibuli. Nasucho opékejte aspoň pět minut dohněda; maso i zeleninu obracejte. Pak přidejte protlak a minutu ho nechte bublat.

2

Vše zalijte dvěma litry studené vody. Pomocí pěnovačky (pokud ji nemáte, použijte lžíci) seberte z hladiny pěnu.

3

Vhoďte bobkový list, pepř, nové koření a tymián a přiveďte k varu. Pak oheň stáhněte naminimum a s částečně odkrytou poklicí vařte úplně mírným varem hodinu až dvě; čím delší var, tím silnější vývar získáte. (Hrnec také můžete dát do trouby předehřáté na 120 stupňů). Vývar průběžně kontrolujte a sbírejte případnou pěnu.

4

Hotový vývar sceďte přes hustý cedník (případně ho můžete vyložit navlhčenou utěrkou). Zeleninu vyhoďte; maso můžete obrat a použít do polévky.

NĚCO NAVÍC
Důkladné opečení masa a zeleniny a lžíce rajského protlaku – to je celé tajemství Šárčina drůbežího vývaru. Získá tak krásnou barvu a báječnou chuť. Pokud máte rozehřátou troubu, můžete místo osmahnutí v hrnci dát maso s kostmi na dvacet minut péct. Anebo vyzkoušejte vyvařit kosti, které vám zbyly z nedělního pečeného kuřete. Odteď už nebudete dělat vývar jinak!

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/5

Apetit magazín

AD
Velikonoce z porcelánu

Velikonoce z porcelánu

Jaro je již od nepaměti symbolem obnovy, nových začátků, probouzející se přírody. Přináší naději a víru v nové cykly, symbolizuje zrození. Den jarní rovnodennosti symbolicky znamená vítězství světla nad temnotou. Nejvýznamnějšími...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč