Bazalkové pesto

Proč byste se měli pouštět do přípravy pesta? Protože je to krásná, čistá a voňavá práce s úžasným výsledkem.
Vydání: 2004/5
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
4.285715
Počet porcí: 2
Doba přípravy: Do 30 minut

Ingredience

    • 2–3 velké hrsti bazalkových lístků
    • 1/2 lžičky soli, nejlépe hrubozrnné mořské
    • 50 ml nejkvalitnějšího olivového oleje
    • 2–3 stroužky česneku,  oloupané a překrojené napůl
    • 50 g piniových oříšků
    • 4 lžíce čerstvě nastrouhaného  parmazánu

Příprava jídla

1. Opláchnuté a osušené lístky bazalky vložte do hmoždíře nebo třecí misky a rozetřete je se solí na hladkou pastu. Snažte se je spíš roztírat mezi tloukem a stěnou misky, než byste do nich jen bušili ve středu misky. Hrubozrnná sůl je výhodou, protože pomáhá při tření.

2. Ve chvíli, kdy jsou lístky rozmělněné, přidejte olej. Přilévejte ho pomalu a kašičku stále míchejte, aby byla hladká a krémovitá. Přidejte česnek a dál třete. Česnek má být z pesta cítit, nikoli mu vévodit.

3. Vsypte piniové oříšky i všechen parmazán a dál třete. Výsledkem by měla být hladká hmota. Pesto můžete ještě osolit a opepřit, ale nezapomínejte ochutnávat – sýr je slaný a česnek sám o sobě dodává ostrost.

Tip Apetitu:
Na italskou specialitu potřebujete sýr italské chuti a kvality. Tvrdý dlouhozrající sýr vycházející z tradice klasického parmazánu se k nám dostává přímo ve velkomoravské podobě. Sýr má přirozenou výraznou chuť s příjemnou štiplavostí. Skvěle ochutí těstoviny a je výborný i k přípravě pesta. Čerstvě strouhaný přírodní dlouhozrající sýr italského typu Gran Moravia, Orrero, 100 g za 30 Kč.

Komentáře

Obrazek uzivatele
je dobré k bazalce přidat hrst petrželkové natě (z hladkolisté petržele). Tenhle typ mám od kamarádky, která žije v Itálii už přes 10 let a toto jí poradil její italský tchán. Funguje to.
Obrazek uzivatele
Italové používají vedle piniových oříšků, které lze nahradit pistaciemi po spaření oloupanými od hnědých slupiček, oříšky kešu, které chuť neposouvají, ale zvětší celkový objem.Proti černání je dobrá špetka kyseliny askorbové(vitamin C) a chuť je vhodné doladit potravinářskou kyselinou mléčnou, která působí i konzervačně. To nejsou žádná "škodlivá E-čka" ale přírodní látky.
Obrazek uzivatele
Letos jsem dělala pesto poprvé. Po kombinaci bazalka - vlašské ořechy - eidam - česnek - olivový olej jsem vyzkoušela i petržel - lískové ořechy - slunečnicový olej - česnek - eidam a dokonce i petržel - slunečnicová semínka - česnek - eidam - slunečnicový olej. Varianty s petrželí jsou jemnější a jak dlouho vydrží (zatím po týdnu nečernají), to si netroufám předpovědět. Přidávám je do všeho kromě krupičné kaše.
Obrazek uzivatele
Po tak dlouhé době už je asi moje reakce bezpředmětná, ale nedá mně to a musím napsat - nahradit olivový olej slunečnicovým se mně zdá hrůzostrašné. Varianty chutí se můžou různit, ale základem musí být olivový olej!!!!

Přidat komentář