Bazalkové pesto

Proč byste se měli pouštět do přípravy pesta? Protože je to krásná, čistá a voňavá práce s úžasným výsledkem.
Vydání: 2004/5
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
4.285715
Počet porcí: 2
Doba přípravy: Do 30 minut

Ingredience

    • 2–3 velké hrsti bazalkových lístků
    • 1/2 lžičky soli, nejlépe hrubozrnné mořské
    • 50 ml nejkvalitnějšího olivového oleje
    • 2–3 stroužky česneku,  oloupané a překrojené napůl
    • 50 g piniových oříšků
    • 4 lžíce čerstvě nastrouhaného  parmazánu

Příprava jídla

1. Opláchnuté a osušené lístky bazalky vložte do hmoždíře nebo třecí misky a rozetřete je se solí na hladkou pastu. Snažte se je spíš roztírat mezi tloukem a stěnou misky, než byste do nich jen bušili ve středu misky. Hrubozrnná sůl je výhodou, protože pomáhá při tření.

2. Ve chvíli, kdy jsou lístky rozmělněné, přidejte olej. Přilévejte ho pomalu a kašičku stále míchejte, aby byla hladká a krémovitá. Přidejte česnek a dál třete. Česnek má být z pesta cítit, nikoli mu vévodit.

3. Vsypte piniové oříšky i všechen parmazán a dál třete. Výsledkem by měla být hladká hmota. Pesto můžete ještě osolit a opepřit, ale nezapomínejte ochutnávat – sýr je slaný a česnek sám o sobě dodává ostrost.

Tip Apetitu:
Na italskou specialitu potřebujete sýr italské chuti a kvality. Tvrdý dlouhozrající sýr vycházející z tradice klasického parmazánu se k nám dostává přímo ve velkomoravské podobě. Sýr má přirozenou výraznou chuť s příjemnou štiplavostí. Skvěle ochutí těstoviny a je výborný i k přípravě pesta. Čerstvě strouhaný přírodní dlouhozrající sýr italského typu Gran Moravia, Orrero, 100 g za 30 Kč.

Přidat komentář