OBCHOD

Třešně v červeném víně s vanilkovým krémem

Jen si to představte… Lehce namražené třešně ve vinné omáčce s karamelovou příchutí a teplým vanilkovým krémem. Anebo naopak ještě teplé s dobrou vanilkovou zmrzlinou… Dejte se do vaření!
Vydání: 2010/6
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
4 (hlasy)
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
Vaření: 20 minut
Pohár

Ingredience

    • 500 g čerstvých třešní, bez pecek
    • 150–200 g krupicového cukru
    • 1 biocitron, vymačkaná šťáva a silnější proužek kůry (jen žluté části)
    • kousek celé skořice
    • 300–400 ml červeného suchého vína

    Na krém
    • 500 ml smetany ke šlehání (33%)
    • 1 vanilkový lusk
    • 4 žloutky
    • 2–3 lžíce krupicového cukru, dle chuti
    • šlehačka k podávání, nemusí být

Příprava jídla

1 Vsypte cukr do velké hlubší nepřilnavé pánve a na mírném ohni ho rozpusťte na zlatý karamel. Přilijte víno, vložte citronovou kůru a skořici. Rozmíchejte a mírně vařte, dokud se karamel opět nerozpustí a víno se neodpaří zhruba na polovinu. Potom lžící vyjměte skořici a citronovou kůru. Do pánve přidejte vypeckované třešně, přilijte citronovou šťávu a nechte krátce přejít varem. Omáčka by měla mít konzistenci sirupu. Třešně s omáčkou rozdělte do misek nebo pohárů, trochu si ponechte na přelití. Po zchladnutí dejte na chvíli do mrazničky.

2 Mezitím připravte vanilkový krém. Vanilkový lusk podélně překrojte a semínka vyškrábejte do smetany. Přiveďte k varu, pak stáhněte z ohně a nechte stát chvíli stranou. Pak postavte hrnec se smetanou nad kastrol s vroucí vodou. Do smetany zašlehejte rozmíchané  žloutky s cukrem a míchejte ve vodní lázni na mírném ohni do zhoustnutí. Teplý krém nalijte na ztuhlé třešně z mrazničky a ozdobte zbylou vinnou omáčkou, případně šlehačkou.

Něco navíc
Ztuhlý krém můžete zdobit i hoblinkami čokolády, lístky máty nebo meduňky. Podávejte se sušenkami nebo cukrářskými piškoty. Skvělé i z višní.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Menu na červenec

Menu na červenec

Třešně nasladko i naslano

Přidat komentář